Oamenii de stiinta au descoperit o lume pierduta sub calota glaciara a Antarcticii, o lume de o biodiversitate surprinzatoare aflata la aproximativ 2.500 de metri adancime in oceanul inghetat austral, conform MaxiSciences care citeaza un studiu publicat in ultimul numar al PLoS Biology.
Descoperirea realizata de-a lungul coastei de est a Antarcticii este surprinzatoare pentru oamenii de stiinta care au observat colonii de crabi, caracatite si stele de mare din specii necunoscute.
Aceste specii supravietuiesc la adancimi de peste 2,5 kilometri, in apa foarte rece, gratie vulcanilor submarini care elimina gaze toxice foarte fierbinti, cu temperaturi de pana la 380 de grade Celsius.
In jurul acestor cosuri vulcanice de profunzime s-a dezvoltat un ecosistem complet surprinzator, mai ales pentru faptul ca intunericul abisal nu ar fi trebuit sa permita o astfel de biodiversitate. La baza lantului trofic submarin din aceasta regiune sunt organismele capabile sa sintetizeze energie vitala din gazele toxice emanate de vulcani.
Cercetatorii care au realizat aceasta descoperire, de la Universitatile Oxford si Southampton si din cadrul British Antarctic Survey, sustin ca existenta acestui ecosistem in conditii atat de ostile vietii ofera noi date care vor ajuta la explicarea miracolului aparitiei vietii pe Pamant, si reprezinta dovada ca si pe alte planete, pe care exista la prima vedere conditii improprii vietii, acest miracol ar fi putut sa se produca.
In acest ecosistem submarin de mare adancime au fost descoperite peste 20 de noi specii de nevertebrate, printre care crabii yeti, ce ajung pana la 16 centimetri si care au fost descoperiti in colonii frecvente ce numara in jur de 600 de indivizi. Unele specimene prezentau urme de arsuri, ceea ce indica faptul ca s-au apropiat prea mult de cosurile vulcanice, dar totusi au supravietuit temperaturilor extreme din imediata proximitate a acestora.
Printre speciile descoperite se mai numara stele de mare cu 7 brate, lipitori, melci de mare, caracatite si anemone de mare.
Sursa: Agerpres