Primul dinozaur veninos descoperit de paleontologi, Sinornithosaurus, a trait in urma cu 125 de milioane de ani si vana atacandu-si prada prin surprindere si paralizand-o cu veninul injectat dintr-o glanda speciala. Acest pradator avea corpul acoperit cu pene si ucidea intr-un mod asemanator serpilor veninosi din ziua de azi.
Sinornithosaurus millenii era un dinozaur mic, de dimensiunea unui curcan. Aceasta specie de dinozaur avea niste dinti asemanatori unor ace de seringa prin care injecta veninul adunat intr-un buzunar plasat in spatele maxilarului si dotat cu glande secretoare de venin.
In anul 2000, in Mexic, a fost descoperit un prim specimen de dinozauri cu dintii prevazuti cu canale prin care ar fi putut injecta venin, insa oamenii de stiinta nu au dispus de suficiente date pentru a sustine cu certitudine ca ar fi fost vorba de dinozaur veninos.
Mult mai multe argumente in sprijinul acestei ipoteze au fost aduse odata cu descoperirea lui Sinornithosaurus. Paleontologi de la University of Kansas si Northeastern University, sunt de parere ca acest dinozaur nu-si folosea veninul pentru a ucide ci, mai de graba pentru a-si imobiliza prada, la fel cum vaneaza in prezent anumite specii de serpi si de soparle.
”Acest animal era de dimensiunea unui curcan. Era un pradator specializat in uciderea altor dinozauri mici si a pasarilor. Suntem aproape siguri ca avea corpul acoperit cu pene. Este o ruda foarte apropiata a «planorului» cu patru aripi Microraptor”, explica si prof. Larry Martin de la aceasi universitate.
Echipa de cercetatori americani sustine acum ca si alti dinozzauri asemanatori pasarilor ar fi putut fi dotati cu glande de venin si studiaza in prezent cateva specimene de Microraptor in cautarea unor astfel de indicii.
Sursa: Agerpres