Oechipa de arheologi italieni a anuntat descoperirea la Roma a ruinelorunei extravagante sali de banchet ce i-a apartinut imparatului Nero,sala ce se putea roti in jurul axei sale, imitand miscarea de rotatie aPamantului, pentru a-i impresiona pe oaspeti. Aceasta camera de ospete,parte a a legendarului Palat de Aur ridicat pentru Nero, a fostconstruita in primul secol al erei noastre, fiind destinatapetrecerilor date de imparat, sustine arheologul Francoise Villedieu,coordonatoarea santierului arheologic pe care s-a facut descoperirea.
Nero,imparat ramas in istorie pentru faptul ca ar fi incendiat Roma si ar fifost unul dintre cei mai de temut dusmani ai primelor confreriicrestine ce apareau la Roma, este cunoscut si pentru faptul ca era unadorator al luxului si opulentei. Nero s-a nascut in anul 37 d.Hr si acondus Imperiul Roman intre anii 54 si 68.
Deocamdata sapaturilearheologice au dus la descoperirea fundatiilor salii de banchet, a uneiparti din mecanismul de rotire al acesteia, precum si niste incaperiauxiliare ce se pare ca ar fi servit ca bucatarii.
Locatiaacestei descoperiri, pe colina Palatina, forma rotunda a salii sireferirile cu privire la existenta sa din scrierile unor biografi ailui Nero din epoca, indica faptul ca aceasta minune a ingineriei romanei-ar fi apartinut lui Nero.
Situl partial excavat face partedintr-o somptuoasa resedinta cunoscuta dupa numele sau latin, DomusAurea (Palatul din Aur), ce a fost ridicata peste ruinele lasate deincendiul ce a distrus o mare parte din Roma in anul 64 d.Hr. Despreacest incendiu se spune ca ar fi fost provocat de insusi Nero care aveanevoie de spatiu pentru constructia unui palat mai mare decat aloricarui conducator al Romei de pana la el.
Sala de ospeteavea un diametru de peste 16 metri si se afla pozitionata pe un stalpcu diametrul de 4 metri, alaturi de patru mecanisme sferice, care,probabil ca erau alimentate de un flux constant de apa si faceauintreaga structura sa se roteasca.
Aceasta descoperire a fostfacuta intamplator, cu ocazia unor lucrari de intretinere, de rutina, aruinelor din complexul arheologic de pe colina Palatina.
Istoriculsi biograful roman Suetonius, care a scris cronicile domniilor a 12imparati romani, printre care si Nero, noteaza ca acesta din urma aveao camera de ospete care ”se rotea zi si noapte, odata cu cerul”.Conform lui Suetonius, din tavanul acestei sali cadeau asupraoaspetilor petale de flori si stropi de parfum.
Sursa: Agerpres