Secarea lacului Colibița arată cum proprietarii de cabane și pensiuni din zonă deversează dejecțiile direct în lac. Autoritățile nu au făcut, până acum, nimic, în acest sens.
Reporterii PRO TV au filmat țevile care ajungeau direct în lac și care se văd acum, odată cu golirea acestuia. Proprietarii cabanelor din zonă și-au făcut propriul sistem de canalizare.
Activiștii de mediu spun că au tras un semnal de alarmă în acest sens, dar că li s-a răspuns, de fiecare dată, că nu sunt probleme. „Ni s-a răspuns permanent că s-au făcut demersurile necesare și că nu există astfel de situații, dar realitatea bate filmul. Acele țevi există. Prin acele țevi pot intra tot felul de substanțe, care afectează calitatea apei”, a declarat Cristian Țetcu.
Prefectul Ovidiu Frenț spune că, în urma scăderii apei, se pot vedea și controla astfel de situații.
Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa, este realizată printr-un baraj din anrocamente cu mască din beton asfaltic cu un volum total de cca. 100 milioane mc, un volum util de 75 milioane mc şi un volum de atenuare a undelor de viitură de 25 milioane mc şi care asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a municipiului Bistriţa, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone.
Secarea lacului Colibița face parte dintr-un proces de consolidare al barajului. În anul 2014, la nivelul județului s-a înființat o comisie, al cărei șef era actualul prefect Ovidiu Frenț. În anul 2015, membrii comisiei au venit cu primele concluzii și cu un regulament. Deși autoritățile nu au făcut prea multe pentru a lua măsuri împotriva celor care au construit ilegal sau deversează în lac, în anul 2017, Colibița a fost atestată de Guvern ca stațiune de interes local.
sursa, foto Protv