Cercetatorii proiectului Hivacat de la spitalul Clínic din Barcelona au testat pe pacienti eficienta unui vaccin terapeutic care poate controla inmultirea virusului SIDA de maniera temporara. Potrivit postului public de televiziune din Spania, este vorba de o noua strategie, care, desi nu presupune vindecarea totala, reprezinta un pas inainte in privinta unei solutii definitive pentru boala care afecteaza aproximativ 30 de milioane de persoane in toata lumea.
Josep Maria Gatell si Felipe García, cercetatori in echipa mentionata, au explicat cum vaccinul foloseste celulele dendritice ale pacientului, cu virus, dar care a fost anterior dezactivat prin caldura in laborator, astfel ca se ajunge la franarea raspandirii infectiei. In lipsa acestui procedeu, celulele mentionate duc virusul la ganglionii limfatici si infecteaza sistemul imunitar.
Cercetatorii au mai spus ca vaccinul nu vindeca in totalitate, ci reuseste sa scada cu 90% virusul din organismul pacientului vreme de un an. Gatell a mai spus chiar ca vaccinul definitiv va combina mai multe strategii, astfel ca terapia prezentata este importanta din punct de vedere stiintific si lasa cale libera unor strategii mai complete.
In luna aprilie a anului trecut, cercetatorii catalani din cadrul grupului IrsiCaixa descopereau molecula virusului HIV care este responsabila de aparitia SIDA in organism, ceea ce urma sa permita aparitia unor noi tipuri de medicamente destinate limitarii raspandirii virusului, si care sa duca ulterior la o strategie terapeutica mai eficienta si un vaccin.
Cercetarea a demonstrat ca „disparitia gangliozidelor inhiba complet propagarea virusului„, in vreme ce in prezent, terapiile antiretrovirale imbunatatesc calitatea vietii pacientilor cu SIDA, insa nu ii vindeca pentru ca virusul continua sa se imprastie in corp.
Sursa: Agerpres