Guvernul va desfiinta Garda Financiara si Autoritatea Vamilor, iar atributiile acestora vor fi preluate de ANAF, a carei activitate va fi structurata pe colectarea si administrarea veniturilor bugetare, inspectia fiscala, operatiuni vamale, operatiuni de garda financiara si structuri suport.
„Agentia Nationala de Administrare Fiscala se reorganizeaza prin preluarea atributiilor Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si Garzii Financiare si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice si din venituri proprii”, se arata intr-un proiect de hotarâre de Guvern.
In noua organigrama a institutiei, presedintele va avea in subordine patru vicepresedinti, un secretar general, functionari publici si personalul contractual. Numarul maxim de posturi va fi diminuat cu aproape 5.000, la 29.100, si va include atât functiile presedintelui, pe cele ale vicepresedintilor, cât si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, restructurarea va presupune si comasarea unor structuri organizatorice cu atributii similare din cadrul ANAF, ANV si Garda Financiara, respectiv unele directii suport precum audit public, investitii si achizitii publice, formarea profesionala, serviciile IT, comunicarea si relatiile publice si cooperarea internationala.
In urma reorganizarii vor fi reduse 90 posturi de director executiv si 84 posturi de director executiv adjunct.
Printre obiectivele noii structuri sunt incluse realizarea veniturilor bugetului general consolidat din impozite, taxe, contributii sociale si din orice alte sume datorate acestuia, aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale, cresterea constanta a eficientei colectarii veniturilor bugetare, garantarea increderii contribuabilului in integritatea si impartialitatea administratiei fiscale si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale.
Masurile vor conduce la asigurarea unei structuri simple si eficiente, simplificarea procesului decizional si posibilitatea relocarii personalului in functie de noua structura, se mai arata in nota de fundamentare.
Premierul Emil Boc a anuntat la finele lunii februarie ca ministerele de Interne si de Finante sunt inca restante in ceea ce priveste derularea restructurarii, proces care trebuie finalizat deoarece cele doua institutii nu pot face opinie separata in Guvern.
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara in luna mai a anului trecut ca Garda Financiara va fi comasata cu Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), pana la finele lui 2010, pentru simplificarea actiunilor de control si reducerea costurilor, iar numarul administratiilor financiare din judete va fi redus, masuri care vor determina disponibilizari si relocari de personal.
Sursa: Mediafax