Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, fonduri asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anii 2008 si 2009. O parte din suma va ajunge si la producatorii din Maramures, judet declarat calamitat dupa inundatiile din vara.
Guvernul a adoptat o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008. Pentru a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.
Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), 2 judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj).
Actul normativ stabileste si nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi, dupa cum urmeaza: grau, secara si triticale – 940 lei/ha, orz, orzoaica – 850 lei/ha, ovaz – 820 lei/ha, rapita – 750 lei/ha, porumb boabe – 1100 lei/ha, floarea soarelui – 740 lei/ha, soia – 1050 lei/ha, sfecla de zahar – 1800 lei/ha, mazare boabe – 1200 lei/ha, mustar – 600 lei/ha, legume de camp – 20000 lei/ha, cartof – 10100 lei/ha, plante furajere – 1000 lei/ha, plante medicinale – 800 lei/ha.
Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.
Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, impreuna cu Comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor inscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor.
Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, Directiile judetene pentru Agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult