Romania a fost condamnata, anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sa plateasca 196.400 de euro unor condamnati, ca despagubiri pentru conditiile din inchisori, se arata in bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Potrivit ANP, „supraaglomerarea reprezinta o provocare majora a sistemului penitenciar romanesc”, deficitul de locuri de cazare fiind in prezent de 11.170 de locuri.
Oficiali ai ANP au explicat ca, potrivit legislatiei europene, fiecare detinut are dreptul la un spatiu de patru metri patrati, obligatie pe care sistemul penitenciar romanesc nu poate sa o respecte. Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerarii, in 2014, ANP „s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii”.
Mai exact, anul trecut, la Penitenciarul Gaesti, au fost demarate lucrari de transformare a pavilionului scoala in pavilion de detentie, la Penitenciarului Codlea au continuat lucrarile la un nou pavilion pentru detentie, bloc alimentar si centrala termica, si au fost realizate proiectele pentru pentrut transformarea a doua pavilioane administrative auxiliare in spatii de detentie la Penitenciarul Giurgiu, pentru transformarea unor grajduri in spatii de detentie la Sectia Isalnita din cadrul Penitenciarului Craiova si pentru amenajarea unuor celule in locul atelierului de productie la Penitenciarului Satu Mare. Tot anul trecut au fost obtinute fonduri norvegiene pentru modernizarea sectiei de tineri din Penitenciarul Bacau si infiintarea unui centru terapeutic pentru femei in Penitenciarul Gherla, unde lucrarile urmeaza sa inceapa in 2015.
In acelasi timp, conform bilantului, se are in vedere reabilitarea unui numar de 1.380 locuri de cazare prin finalizarea obiectivelor de reparatii capitale la Penitenciarul Codlea (100), Penitenciarul Margineni (200), Penitenciarul Aiud (80), Penitenciarul Baia Mare (200) si Penitenciarul Iasi (800).
In 2014, ANP a transmis Ministerului Afacerilor Externe 148 de puncte de vedere pentru formularea apararilor in cauzele aflate pe rolul CEDO care privesc conditiile de detentie in care Romania este parte. Statul roman a fost condamnat anul trecut in 29 de cazuri vizand conditiile din penitenciare, fata de 32 in 2013, si a fost obligat la plata unor despagubiri in cuantum de 196.400 euro, comparativ cu suma de 221.819 euro in 2013.
Directorul ANP, Catalin Bejan, a declarat ca in Romania ar fi nevoie de un penitenciar nou, care, desi nu ar rezolva complet deficitul de peste 11.000 de locuri, ar reprezenta un inceput. Reprezentantii ANP au identificat si doua locuri unde ar putea fi construita o inchisoare noua: orasul Caracal si localitatea prahoveana Berceni. Bejan a subliniat ca o astfel de constructie implica niste costuri foarte mari, dand exemplu construirea unui penitenciar modern la Madrid, pentru care statul spaniol a platit 110 milioane de euro.
Sursa: Mediafax