Vezi VIDEO
Mai mult de un sfert dintre familiile din Maramures care au depus dosare pentru compensatii banesti, dupa ce si-au pierdut proprietatile din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta trebuie sa fie despagubite. Comisia Judeteana pentru aplicarea Legii 290/2003 a finalizat analiza celor aproape 100 de documentatii depuse. Actele au fost transmise la Bucuresti, spre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor.
In aceasta saptamana au fost analizate ultimele dosare depuse la legea 290/2003 in cazul romanilor care au avut bunuri sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi. In acest context, comisia judeteana a solutionat toate cele 97 de documentatii depuse. Dosarele admise au fost trimise la Bucuresti.
“Practic, am trimis toate documentatiile catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor si asta ramane la latitudinea autoritatii, dupa ce cele 38 de cereri au fost admise, iar celelalte n-au avut actele necesare pentru a fi admise. Despagubirea e pe Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta”, a explicat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Familiile din Maramures pentru care au fost acceptate documentatiile vor trebui sa astepte in continuare compensatiile banesti care li se cuvin pentru ca nu se stie cu certitudine cand vor fi dati banii de la nivel central. “ Compensatiile vor fi suportate de la bugetul de stat si vor fi platite de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor”, a adaugat Anton Rohian.
In anul 1940, Romania ceda, fara lupta, o treime din teritoriu in urma pactului Ribentrop-Molotov. Sute de mii de romani din teritoriile ocupate si-au lasat in urma proprietatile si s-au refugiat in Romania. Inca din 1947, statul roman si-a luat angajamentul ca ii va despagubi pe refugiati cu bani sau cu proprietati agricole.
Masura a fost aplicata doar dupa 1989 si au fost acordate despagubiri pentru circa 7.000 de persoane insa numarul celor care trebuie despagubiti e in continuare ridicat, fiind vorba de alte mii de cetateni care ar trebui sa primeasca bani de la statul roman.
Sursa: Camelia Tocaci