Spectrul larg al domeniilor și al programelor de studii, precum și varietatea expertizei cercetătorilor, se concretizează în abordarea cercetării, atât cu caracter teoretic, cu profunzime în cunoașterea de tip exploratoriu, cât și cu caracter aplicativ, inter și transdisciplinar.
Se urmăresc teme majore, prioritare pentru societate, la nivel comunitar, național, dar venind și în sprijinul mediului economic și social al comunității locale, deservită de către Facultatea de Științe.
De asemenea, se ține cont de crearea şi dezvoltarea unei entităţi organizaționale care să stimuleze competitivitatea şi dezvoltarea economică prin promovarea unui climat favorabil inovării, având ca ţintă crearea unui cadru activ de dezvoltare a cunoaşterii şi de inducere a spiritului creativ orientat spre performanţă.
Obiective strategice ale Facultății de Științe
- Creşterea performanţei, asigurarea condițiilor pentru transferului de know-how, precum și creșterea vizibilităţii activităţilor inovative pentru dezvoltarea economică durabilă și creşterea competitivităţii şi a atractivităţii regionale.
- Sprijinirea creşterii competitivităţii economice prin dezvoltarea ofertei de cercetare-inovare, consultanţă şi servicii către mediul economic şi sistemele suport în domeniul dezvoltării durabile.
- Promovarea unui mediu competitiv de educaţie, cercetare-inovare pentru formarea şi atragerea resurselor umane înalt calificate necesare mediului economic şi comunitar.
Toate aceste idei au favorizat în mod decisiv și au propulsat Facultate de Științe din Baia Mare între cele mai importante facultăți de domeniu din România. În tot acest timp, studenții acestei facultăți au reușit să câștige o mulțime de premii importante, atât pe plan național, cât și pe plan internațional.
Dintre cele mai importante performanțe obținute de studenții facultății:
- “Robotul de Asistenţă” – proiectul dezvoltat de Anca Osan şi Alexandru Alexan, doi masteranzi ai Universităţii de Nord din Baia Mare, a fost premiat de către compania SoftVision pentru cel mai bun proiect studențesc. Robotul are senzori de mişcare şi poate fi controlat de la distanţă printr-o aplicaţie sau prin comenzi vocale, având funcţie de asistenţă. Utilizatorul îi poate comanda să se deplaseze în direcţiile dorite, să urmărească un corp în mişcare sau să transmită video live pe internet.
- Mezei Cristian a fost câștigătorul Sesiunii de Comunicări Științifice din 2016 pentru lucrarea „Controlul HVAC prin programare LabView”, prezentată la secţiunea Ingineria Curenţilor Tari.
- Pop Adrian Ioan a fost premiat de UAC Europe pentru lucrarea „Smart/Secure/Connected home. An affordable Arduino based system”, prezentată la secţiunea Ingineria Curenţilor Slabi din cadrul Sesiunii de Comunicări Ștințifice din 2016.
- Florinel Daniel Libotean,Ștefan Bereghici și Andrei Vass au câștigat Premiul III la concursul de programare DEIK, organizat de către Universitatea din Debrecen.
Aplicații realizate de studenții Facultății de Științe din Baia Mare:
- EcoMaramures
În realizarea acestei aplicații, studenții băimareni au avut o contribuție importantă.
Disponibilă în limba română și engleză, aplicația este poate cel mai bine cunoscută de iubitorii de ciclism, întrucât oferă o mulțime de trasee pentru bicicletă in Maramureș. EcoMaramures prezintă o mulțime de opțiuni eco, prin care putem practica turismul într-un mod prietenos cu mediul. Astfel, vei găsi aici:
- Calendarul festivalurilor și evenimentelor tradiționale din Maramureș
- Zeci de activități turistice – de la băi în apă sărată, o zi la stână, vizite la meșteri populari, sporturi (alpinism, zbor cu parapanta), plimbări cu căruța/bicicleta, drumeții (Yeeeey!!!), vizite la biserici de lemn și activități de zi în compania sătenilor.
- Lista punctelor de interes, cu localizare pe hartă
Important: aplicația prezintă destinația de ecoturism zona Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, și nu întreg Maramureșul.
start=”2″>
- Aplicația Baia Mare
Cu sloganul Evenimente, timp liber, gastronomie, știri, promoții și informații de interes din Baia Mare – această aplicație oferă următoarele:
- cazări
- locuri în care poți să mănânci sau să bei
- o listă a telefoanelor utile (taxi, OPC, primărie etc)
- promoții (din toate domeniile)
- program teatru și cinema
- evenimente din următoarea lună
Aplicațiile de mai sus pot fi descărcate gratuit pentru telefoane cu sistem de operare Android sau iOS.
Pentru mai multe detalii: https://www.xgenconference.ro/