Cetatea de Scaun a Sucevei, cea mai mare din spatiul extracarpatic, construita in perioada de glorie a Moldovei medievale, a intrat in istorie ca fiind necucerita vreodata. Desi construita in perioada domnitorului Petru I Musat, Cetatea Suceava este pomenita in legatura cu numele lui Stefan cel Mare, in perioada indelungatei domnii a acestuia fiindu-i construite cele mai importante fortificatii.
Cetatea de Scaun a Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii cuprindea curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica — in scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau cu santuri adanci.
Cele mai serioase si importante modificari si fortificatii, inclusiv curtea interioara, au fost realizate in timpul domniei lui Stefan cel Mare, in secolul al XV-lea, la aproximativ 100 de ani de la construirea ei de catre Petru I.
Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, arheologul Emil Constantin Ursu, spune ca Cetatea de Scaun a Sucevei a avut un rol strict militar. Fiind foarte bine fortificata si cu un sistem defensiv foarte bun, nu a avut niciodata o garnizoana foarte mare. Rolul strict militar al cetatii, potrivit lui Emil Ursu, rezida si din faptul ca Sala Tronului nu era aici, ci la Curtea Domneasca.
Cetatea de Scaun a Sucevei pastra si tezaurul Moldovei, jefuit de Soliman I Magnificul in 1538.
Prima atestare documentara a Cetatii Sucevei dateaza din 10 februarie 1388, in care este vorba despre un imprumut de 3.000 de ruble de argint francesc cerut lui Petru Musat de regele Poloniei, care a oferit drept garantie de restituire a banilor provincia Pocutia. Documentul se incheie cu textul: ”Si s-a scris cartea in Cetatea Sucevei, luni, in intaia saptamana a Postului sub pecetea noastra, in anul nasterii Domnului 1388″. In acelasi an, Petru I Musat, care era casatorit cu sora regelui Poloniei Vladislav II Iagello (1386-1434), a mutat capitala Moldovei din Siret la Suceava.
Cercetarile arheologice efectuate aici in a doua jumatate a secolului al XX-lea au identificat mai multe etape de constructie a cetatii. Nu au fost identificate fortificatii anterioare, rezultand ca prima constructie fortificata dateaza din epoca domniei lui Petru I Musat. Datarea constructiei s-a putut face si dupa descoperirea a catorva zeci de monede de argint, toate emise de monetaria voievodului Petru I Musat, in cel mai vechi nivel al sitului.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres