Primul muzeu particular de minerale estetice din Romania, care functioneaza inca din 1950, ii apartine mineralogului Constantin Gruescu, din Ocna de Fier. Muzeul de Mineralogie Estetica a Fierului adaposteste o colectie impresionanta, de peste 2.000 de exemplare de flori de mina, din aproape toate zonele Romaniei, dar mai ales din Caras-Severin: Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montana sau Moldova Noua, Armenis ori Teregova.
Alte exemplare de flori de mina au fost aduse in urma unor schimburi sau prin achizitionarea de la alti colectionari de catre vestitul mineralog.
Constantin Gruescu este Cetatean de onoare al judetului Caras-Severin, titlu pe care l-a primit in urma cu un deceniu, iar pentru ca anul acesta a implinit 90 de ani, a primit si titlul de Cetatean de onoare al orasului Bocsa, caruia i-a donat 105 piese muzeistice, din colectia proprie.
„Pana la aceasta varsta m-am straduit sa ajut oamenii. Toata activitatea mea a fost impartita oamenilor. Exista trei universitati care au cate o sala mineralogica ce imi poarta numele, doua in Timisoara si una in Resita, cinci muzee, cele din Banat, dar si Muzeul National din Bucuresti si Palatul Culturii din Iasi. Daca vindeam colectiile mele, faceam multe milioane, dar pentru ca nu am fost egoist, sunt miliardarul sarac. Insa, nu e frumos si nu e bine ca un colectionar sa fie egoist, numai pentru el. Eu sunt fericit sa vad ca oamenii se bucura de stradania mea de o viata. Ultima oara, am facut o donatie importanta orasului Bocsa, pentru ca se afla in punctul terminal al Muntilor Dognecei, si ma bucur ca actuala administratie locala se straduie sa faca o locatie corespunzatoare pentru cele peste o suta de exemplare”, marturiseste Constantin Gruescu.
Pentru acest lucru, Primaria si Consiliul Local Bocsa i-au acordat titlul de Cetatean de onoare si intentioneaza sa amenajeze o sala muzeala „Constantin Gruescu — mineralogie si estetica fierului”, care sa poata fi inaugurata in cel mai scurt timp.
„Am inceput reparatiile, deja, la acest imobil, suntem pe drumul cel bun. Dorim sa facem si o invitatie celor care vor trece prin orasul Bocsa, sa viziteze viitorul complex muzeal, ce cuprinde sala muzeala Constantin Lucaci, viitorul muzeu Constantin Gruescu, un muzeu de etnografie si un parc tematic”, a afirmat Dan Liut, directorul Casei de Cultura din Bocsa.
Sala de expozitie permanenta a devenit, in timp, necorespunzatoare, avand o suprafata de doar 40 de metri patrati, fapt pentru care Constantin Gruescu a organizat nenumarate expozitii itinerante.
Exponatele au valoare stiintifica deosebita pentru cei care lucreaza in domeniu, sunt de o frumusete rara, intr-un colorit divers si in forme care mai de care mai interesante. Printre raritati, muzeul gazduieste macla japoneza a cuartului, macla coaxiala cu dubla sau tripla maclare, fier-oligistul de tipul trandafirilor de fier, granati grossulari si andraditi. Daca unele dintre ele au forme zoomorfe, altele pot fi asemuite cu diferite peisaje, lucruri care ne inconjoara, pana la chipuri umane. Dupa cum sustin specialistii, unele sunt galbene (sulful nativ de la Calimani), altele rosii cu gri (realgarul de la Moldova Noua), verde cu gri si cafeniu (malachitul de la Ocna de Fier), liliachii (cuart, varietate de ametist), roz (cuartul roz de la Ocna de Fier), aurii (pirita), bordo cu negru (calcita limonitizata), galbene aurii (granatul de la Ocna de Fier). Datorita cristalizarii diferite, unele exponate sunt compuse din concresteri cu fete patrate (pirita de la Dognecea), triunghiulare (galena), in timp ce maclele coaxiale prezinta concresteri radiale (cum este crucea Sf. Andrei).
Unele dintre cele mai deosebite exemplare o reprezinta Macla „Gruescu”, un cuart de forma coaxiala cu concresteri radiale si care are forma de cruce, pe care mineralogul Constantin Gruescu a gasit-o, in 1972, la Ocna de Fier, dar si „Colierul Reginei”, cum a fost denumit de catre mineri (calcit si calcopirita). In acelasi muzeu, insa intr-o vitrina, se afla si „Otrava cardinalilor” (realgar si bourdonit). I se spune asa din cauza urmelor de sulfura de arsen, o substanta otravitoare pe care o contine.
Colectia lui Constantin Gruescu, considerata o adevarata harta geologica a Muntilor Metaliferi ai Banatului, este unica in tara si cuprinde sute de piese unicat, fapt pentru care a fost vizitata de multi specialisti in domeniu din intreaga lume si de mari personalitati, printre care s-au aflat si fostul presedinte Emil Constantinescu. De altfel, dovezi in acest sens stau si volume intregi in care trecatorii pe la muzeu au lasat scrise impresiile lor despre ceea ce au vazut in Muzeul de Mineralogie de la Ocna de Fier. Pentru regina Beatrice a Olandei a fost organizata o expozitie, la Prefectura Timis, ocazie cu care i-a si oferit un cadou mineralogic.
„Muzeul este cunoscut ca fiind unic in lume, in care toate speciile de minerale de fier sunt sub forma de macrocristale, precum si patru subspecii (pseudomorfoze), fiind citate in literatura de specialitate numai in acest muzeu”, sustine Constantin Gruescu.
Sursa: Agerpres