Turnul Sfantului Stefan, fosta clopotnita a orasului Baia Mare, a fost data in folosinta prin anul 1376, iar de-a lungul secolelor a fost distrus si refacut, ramanand unul dintre principalele simboluri istorice ale orasului care dainuie si astazi. Potrivit muzeografilor care au cercetat istoria locului cunoscut azi sub denumirea „Piata Cetatii”, turnul a fost construit in apropierea bisericii „Sfantul Stefan”, biserica apartinand cultului romano-catolic din municipiul Baia Mare, constructie care exista si astazi.
Directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rus, a spus ca istoria construirii turnului este legata de vizita, in anul 1446 , in Baia Mare a voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara (1441-1446), capitan si guvernator al Regatului Ungariei.
„Vizita lui Ioan de Hunedoara a prilejuit darea unui ordin a construirii tunului, constructie care a fost terminata de fiul sau, regele Ungariei, Matia Corvin. Se presupune ca turnul a fost ridicat in memoria victoriei impotriva ostirilor turce din anul 1442. Turnul cu o inaltime de aproximativ 40 de metri si o grosime a zidurilor de 2 metri, construit din piatra, e una dintre cele mai solide cladiri a orasului din acea vreme. Azi, Turnul Stefan e una dintre atractiile turistice a orasului Baia Mare, un simbol care se regaseste pe efigia urbei, un loc care dupa reamenajarea Pietii Cetatii va deveni si mai cautat”, a spus Viorel Rus.
Istoricii spun ca de-a lungul timpului turnul a fost afectat de numeroase distrugeri, provocate cel mai probabil de incendii repetate, unele de mari proportii, dar si descarcarile electrice atrase de acoperisul inalt al cladirii. Turnul Stefan a fost distrus de incendii in anii 1561, 1769 si 1869, iar dupa fiecare dezastru turnul a fost refacut luand noi configuratii arhitectonice, imbunatatiri si completari ale edificiului.
„La refacerea din anul 1770, turnului i-au fost adaugate foisorul cu arcade, iar terminatia in forma de coif a fost transformata luand forma unui bulb de ceapa, modificata ulterior cu forma cunoscuta pana in zilele noastre. In acelasi an probabil, pe latura de sud a cladirii este asezat un cavaler in armura, iar pe latura de vest se regasesc reprezentari stilizate ale sigiliului orasului in forma de octogon”, spune Viorel Rus.
In primele decenii ale secolului XVII, turnul clopotnita din care se facea si supravegherea orasului primeste o noua utilitate prin montarea unui orologiu, consemnata la anul 1628. Orologiul a fost construit si montat de mesterul ceh Iacob, fiind actionat cu greutati din piatra. Orologiul functioneaza si acum, insa intreg mecanismul a fost modernizat, iar dalele imense din piatra a vechiului mecanism pot fi admirate de public la muzeul de istorie a orasului. Un nou orologiu a fost montat la inceputul secolului al XIX-lea, fiind si acesta schimbat dupa ani indelungati de folosinta. Acest ultim mecanism al orologiului a fost confectionat in tara, la Oradea, in anul 1895 de mesterul ceasornicar Josef Daday.
De asemenea, documentele vremii consemneaza vizitarea turnului in anul 1905 de catre istoricul Nicolae Iorga, vizita pe care si acesta a consemnat-o in amintirile sale de calatorie.
Restaurari ale Turnului „Sfantul Stefan” au mai avut loc in anii 1961-1977 si 2008-2009, cand au fost refacute acoperisul si iluminarea exterioara.
Turnul a mai gazduit in ultimii ani seri de poezie si muzica folk, iar turistii sunt incantati sa urce in acesta pentru a vedea orasul de la inaltime. In apropierea cladirii, administratia locala a inceput reamenajarea Pietii Cetatii, care va redeveni unul dintre principalele locuri de promenada pentru localnici si turisti.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres