Maramuresul a ajuns in ultimii 20 de ani sa fie printre destinatiile favorite ale turistilor din tara si strainatate, apreciat indeosebi pentru zonele rurale, traditiile si obiceiurile din preajma sarbatorilor religioase importante, dar si pentru posibilitatea practicarii unui turism variat care satisface toate cerintele unei zone de munte.
Tour-operatorii romani cat si cei straini au avansat varianta unei combinatii care include Maramuresul, Bucovina si Delta Dunarii, indeosebi pentru strainii care doresc sa viziteze zonele de mare potential turistic ale Romaniei pe durata unei vacante de doua saptamani.
Turistii straini care opteaza pentru rezervari prin agentiile de turism solicita de obicei optiunea all-inclusive a pachetului pe toata durata sejurului din tara, insa exista si turisti, indeosebi tinerii sau familiile tinere, care opteaza pentru rezervarea locurilor prin e-mail sau telefon la o pensiune, de unde isi programeaza apoi intreg traseul intern.
Turistii romani, indeosebi familistii, prefera scurte vacante la sat cu toate facilitatile incluse la care se mai pot adauga vizitarea unor obiective muzeale, o iesirea cu trenul Mocanita, echitatie, strabaterea unor trasee montane usoare sau participarea la principalele sarbatori alaturi de gazda pensiunii.
„Turistii din tara si strainatate sunt interesati ca pe langa facilitatile de cazare, masa sa viziteze muzee, sa participe la o serie de evenimente care se intampla in lumea satului, dar sa faca si scurte iesiri pe munte, plimbari cu trenul mocanita, iar in perioada sezonului rece sa schieze’, a spus Maria Pop, proprietara unei pensiuni agroturistice din comuna Sieu.
Potrivit ANTREC, in judetul Maramures opereaza peste 440 de unitati de cazare — hoteluri, moteluri, pensiuni rurale si urbane de diferite categorii, majoritatea oferind conditii de confort la standardele unui turism modern.
Cele mai mai multe pensiuni agro-turistice functioneaza in satele asezate de-a lungul Vaii Viseului si Vaii Izei, sate si comune care au facut partea din veche retea OVR — Operation Villages Roumains, acum marea lor parte operand in reteaua ANTREC si individual.
In ultimii ani, turismul rural a deschis noi oportunitati prin deschiderea unor proiecte, unele finantate din fonduri europene, altele de resurse locale si guvernamentale. „Proiectele turistice au antrenat mai multe localitati asezate pe Valea Cosaului, dar si cele din satele asezate din apropierea orasului Targu Lapus, fiind doar cateva din perspectivele ce definesc viitorul economic a unor zone mai putin cunoscute din Maramures, cu mare posibilitate de extindere a ofertelor odata cu implementarea acestora”, a spus purtatorul de cuvant al CJ Maramures, Dana Gagniuc Buzura.
Dupa o stagnare indelungata, turismul balnear isi revine incet odata cu privatizarea si modernizarea unor statiuni care prin anii ’90 au fost aproape abandonate.
Statiunea climaterica Ocna Sugatag, situata la poalele Muntilor Gutai pe locul unde in urma cu zeci de ani a functionat o mina din care se exploata sarea, este renumita in tara pentru tratamentele afectiunilor reumatice, sistemului nervos periferic si ginecologice. Statiunea este rezervata aproape la intreaga capacitate indiferent de sezon, iar langa capacitatile de cazare a statiunii s-a dezvoltat o mica retea de pensiuni turistice apte sa suplineasca nevoia de locuri cand statiunea devine supraaglomerata.
„Intentia noastra imediata e sa repunem Ocna Sugatag intr-o lumina mult mai buna in viitorul apropiat prin punerea in valoare a apelor minerale din zona. E doar o chestiune de perspectiva si nu putem sa lasam nefolosit acest imens potential pe langa cele oferit de tratamentele medicale pentru oameni din toata tara”, a spus prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Statiunile Danesti—Secret Garden si Baile Carbunari au revenit spectaculos pe piata odata ce au intrat in exploatare privata, fiind puse in valoare dupa ani intregi cand au ramas aproape nefolosite. Aici se trateaza afectiuni gastro-intestinale si hepato-biliare cu sprijinul unui corp medical specializat, combinat cu micile excursii de relaxare. Investitiile in cele doua statiuni depasesc un milion de euro si incep sa fie cautate pentru calitatea serviciilor medicale oferite celor care vin aici pentru tratamente.
Mica statiune Costiui, asezata in apropierea municipiului Sighetu Marmatiei si care oferea tratamente pentru boli ale aparatului locomotor, ginecologice si reumatice, e acum singura statiune care din motive ce tin de administratia locala n-a izbutit sa se reaseze in categoria celor care ofera servicii medicale la standarde actuale.
In schimb, cabanele din pitoreasca statiune Izvoarele (Muntii Gutai, a 800 metri altitudine) e una din cele trei statiuni montane cautate pentru sporturile de iarna cat si pentru mici vacante la sfarsitul saptamanii. De aici se poate ajunge cu usurinta pe varful Ignis, iar un drum forestier scurteaza legatura cu DN 18 pentru detinatorii masinilor de teren. Varful Ignis a devenit o atractie pentru iubitorii muntelui, fiind considerat unul din locurile presupus sacre din tara, unde organismul se reincarca energetic.
De asemenea, statiunile alpine Mogosa, Suior, Cavnic si Borsa sunt locurile preferate ale celor care practica schiul pentru partiile lungi si dotarile specifice sportului alb.
Statiunile Suior si Cavnic au fost modernizate, remodelate si adaptate cerintelor specifice sporturilor de iarna, avand dotari si baze hoteliere moderne. Pe durata iernii, in cele doua statiuni ajung frecvent la sfarsitul saptamanii multi turisti din Ungaria pentru schi si relaxare, insa pe durata verii acestea sunt mai putin frecventate, facilitatile de cazare fiind inchiriate pentru diferite evenimente, conferinte si intalniri organizate de companii romanesti si straine.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres