Cine a vizitat tinutul Neamtului si nu a mancat niciodata un bors de hribi ar trebui sa se intoarca aici cel putin pentru a incerca aceasta delicatesa de post.
Cunoscute pentru valoarea proteica pe care o au, ciupercile au devenit, de-a lungul anilor, o mancare de baza in bucataria traditionala. Iar, dintre toate speciile, hribii sunt de departe cei mai gustosi, fiind considerati carnea de post a zonei.
„Borsul de hribi este cu adevarat o delicatesa a postului. Hribii sunt cele mai consistente si gustoase ciuperci salbatice din zona de munte si se culeg vara, fiind conservati prin uscare.
Borsul se prepara cu hribi, radacinoase, verdeturi si bors de putina, iar hribii se folosesc la bors precum carnea. Se fierb cu legumele si dau gust mancarii in care se adauga. Ciupercile sunt numite carnea postului sau carne de post”, a povestit muzeograful Florentina Buzenschi de la Muzeul de Etnografie Neamt.
De asemenea, in mediul rural s-a pastrat obiceiul ca preotii sa fie primiti in Ajunul Craciunului cu plachie de hribi conservati.
Sursa: Agerpres