Vezi VIDEO
O ferma situata la circa 60 km de granita Romaniei, la marginea campiei Hortobagy din Ungaria, isi asteapta turistii cu o oferta care nu mai poate fi intalnita nicaieri altundeva decat in pusta urmasilor lui Atilla. Turistilor li se ofera tot confortul, desi totul arata ca acum 150 de ani in ferma Tuba Tanya. Marele avantaj este ca locul se afla la nici 5 kilometri de statiunea balneara Hajhduszoboszlo.
Proprietarul fermei a achizitionat relativ recent ferma, insa pastreaza amintirile familiei Tuba, transmise din generatie in generatie. In casa taraneasca, care are aproximativ 100 de ani, se pot vedea obiecte vechi expuse intr-un mic muzeu, iar oaspetii care sosesc la ferma sunt intampinati cu palinka si, bineinteles, mancaruri traditionale unguresti. Ca sa nu aiba probleme cu greutatea dupa bucatele servite, gazdele ii provoaca pe turisti la un curs de ceardas.
Casutele de oaspeti din ferma Tuba Tanya sunt construite in stil unguresc (verande largi, pereti din lut si acoperite cu papura), iar in camera au televizor, dus, bucatarie complet utilata. Locatia ofera multiple posibilitati de recreere pentru fiecare anotimp in parte: calarie, plimbari cu trasura sau sania trase de cai, pescuit, vanat.
Cum au reusit maghiarii sa atraga mii de turisti anual? Foarte simplu: prin ospitalitate si preturi rezonabile pentru fiecare buzunar. Julia Soos, director in cadrul Ministerului Turismului din Ungaria, a spus ca exista un interes crescut din partea maghiarilor de a face cunoscuta oferta lor in afara tarii, indeoseni in statele invecinate, inclusiv Romania.
”Depunem un mare efort pentru a face cunoscuta tara si ofertele turistice. Anul acesta este anul turismului cultural, inclusiv traditiile noastre si baile termale care sunt foarte iubite de turistii din Romania. Noi incercam sa fim foarte atenti si oaspetii nostri sa se simta ca acasa sau chiar mai bine decat acasa, iar preturile sunt foarte avantajoase”, a spus Julia Soos.
Aceasta a fost completata de catre Biro Gaspar de la Oficiul pentru Turism al Ungariei, care a declarat ca statutul a privatizat toate unitatile de profil, iar acest lucru a dus la cresterea calitatii serviciilor. ”Din 1993 nu mai avem nicio proprietate de stat in tursim. A fost un pas decisiv si asta cred ca a fost cheia dezvoltarii, pentru ca s-a ataras capital strain”, a explicat el, precizand ca Ungaria a incercat sa isi promoveze oferta turistica printr-un marketing mai dinamic si nu foarte costisitor, pentru ca nu sunt bani foarte multi.
Sursa: Vasile Dale