Vezi VIDEO – Nopti africane la Sousse
Vezi VIDEO – Parcul Zoo Friguia
Tunisia: exotica, surprinzatoare, torida, ospitaliera, simpla, traditionala, dar si moderna… Sunt doar cateva dintre cuvintele care iti vin in minte atunci cand te reintorci dintr-o vacanta iun Tunisia. Tara aflata in nordul Africii ofera multe surprize, iar exotismul tarii te cuceresete, desi ca european poti, de exemplu, sa nu gusti pe deplin acest lucru. Noptile africane cu dansurile zulu, animalele „continentului negru” din Parcul Zoo Friguia, istoria locurilor, chiar si apa marii care aproape da in clocot sunt tot atatea motive sa vizitezi Tunisia. Sousse – „perla marii mediteraniene” – este unul dintre cele mai mari orase din Tunisia, cu cea mai mare dinamica de dezvoltare in domeniul turismului si destinatia mea de vacanta.
2 ore si jumatate de drum. Cu avionul, bineinteles. Cluj Napoca – Tunis, Cartagina. Ma imbarc cu gandul ca precis voi decola cu intarziere. Nici vorba. Nici macar un minut. In avionul apartinand unei companii din Tunisia – toate serviciile. Nici intr-un caz nu te gandesti ca o sa ajungi in lumea a treia. Am mai zburat, dar cu firmele din Romania, iar gustul dupa calatorii a fost intotdeauna amar, de unde si surpriza placuta a conditiilor de zbor spre Africa.
Decolam. Vin insotitoarele de bord cu zambetul pe buze si cu tavile pline de sucuri, cafea si gustari si nici nu imi dau seama cum au trecut doua ore si jumatate. Se apropie aterizarea, lina – de parca ai rula intr-o masina, nu intr-un avion. Am ajuns in Tunis, dar nu inainte de doua volte deasupra orasului, frunos luminat la orele serii (ora 22.00, cu doua ore in urma fata de Romania).
Controlat de gripa porcina
Nici nu apuc sa pasesc bine de pe scara avionului, ca mi se spune „Stop”. „Hmmm… Am stiut eu ca fericirea e de scurta durata si ca va interveni ceva. Doar e Africa”, mi-am spus in gand, incercand sa trec peste prejudecati. Nu mi s-a intamplat numai mie. Fiecare pasager a trebuit sa treaca printr-un aparat care masura temperatura corpului. Vai, uitasem deja… gripa porcina. Sunt OK, asa ca merg mai departe.
Au urmat controlul. Mi-a fost verificat pasaportul, iar apoi a trebuit sa scriu datele de identificare pe o bucata de carton. Bun… Vasile Dale, jurnalist, Romania, Baia Mare, strada… Nu am crezut ca voi fi luat la intrebari pentru meseria mea, dar… sunt intrebat cu promptitudine daca am vebit in documentare. Le explica ca sunt doar in vacanta, asa ca mi se intind actele si trec la faza a doua, controlul vamal. Rapid si eficient. Nici macar nu a trebuit sa imi dau cureaua de la pantaloni, asa cum ni s-a cerut in Cluj, sau sa ma descalt ca in Romania.
Destinatia: Sousse
Gata am terminat cu formalitatile. La iesirea din aeroport, aerul era fierbinte, irespirabil in comparatie cu cel din Romania. Era trecut de 22.30 (0.30 in Romania) si era foarte, foarte cald. Noroc cu aerul conditionat din autocar.
Mai am ceva de mers pana la destinatie. Adica o calatorie de 1 ora si 45 de minute pana in orasul Sousse. Pe autostrada, ca nu mai sunt in Romania. Culmea, pana si africanii au drumuri, numai noi nu. Ma apuca ciuda, nu alta.
Moscheea cea mare si Medina, atractiile principale
Si… incepe vacanta. Orasul Sousse si imprejurimile sunt fantastice. Apa marii, desi foarte calda, te imbie la o scalda, iar nisipul de pe plaja e moale ca un pat. Mancarea insa… Si dupa ce am ajuns acasa ma intreb: Oare ce o fi fost „imbarligaturile” ce mi-au fost servite la pranz si cina si daca ce era scris in meniu era si in farfurie?. Totusi, am venit teafar, asa ca… Desi mai greu digerabil, merita incercat specificul culinar al tarii.
Au urmat nopti africane speciale. Ca fapt divers, la o plimbare pe faleza mai pe inserat, sa nu va surprinda daca sunteti abordat de tunisieni care va intreba daca nu aveti nevoie si de un „joint” pentru o si mai buna dispozitie. La Sousse, atractiile turistice sunt Moschea cea Mare de o mie de ani, catacombele din perioada romana, dar si arhitectura moderna de pe aleea Habib Bourghiba, stradutele inguste ale Medinei cu multimea de magazine mici, restaurante, baruri, dar mai ales pietele traditionale.
La Hut Shaka impreuna cu zulu
Daca mergeti in concediu in Tunisia trebuie neaparat sa participati la un show de exceptie sustinut de zulu – bastinasi care interpreteza dansuri traditionale africane. Eu am vazut spectacolul intr-un cort imens – Hut Shaka, care este situat la jumatatea drumului dintre Hammamet si Sousse, la aproximativ 70 kilometri de capitala Tunis.
Un alt loc – unde si adultii, si copiii se pot simti bine – este parcul zoo Friguia, unde sunt 62 de specii, peste 400 de animale, pe o suprafata de 36 de hectare. Parcul, deschis in 11 noiembrie 2000, este unul privat, iar principalul scop al acestuia este acela de a salva speciile de animale pe cale de disparitie sau amenintate cu disparitia.
Friguia Animal Park, o gradina zoo pe 36 de hectare
Animalele traiesc intr-un mediu cu totul si cu totul deosebit. Practic, angajatii parcului tunisian incearca sa le ofere conditii apropiate de cele oferite de mediul natural. De altfel, prin acest lucru se incearca reintroducerea animalelor in mediul natural, dupa o perioada de acomodare la Friguia Animal Park. Pentru acest plan parcul tunisian colaboreaza cu Gradina Zoologica din Paris.
In incinta Friguia Animal Park sunt restaurante, locuri de odihna, au loc spectacole, iar turistiii se pot plimba pe camile, intr-un loc special amenajat pe o suprafata de 8 hectare. Pentru a ajunge la Friguia Animal Park trebuie sa pornesti din Tunis (cu trenul sau autocarul) sau din Sousse (cu autocarul).
Revenire cu hopuri in Romania
Soare, apa, vizite la obiective turistice, zi si iar noapte. Nici nu mi-am dat seama cat de repede a trecut timpul. Dupa 7 zile refac traseul spre aeroport. Imbarcarea in avion exact la timp. Nicio intarziere. Zborul super. Pana la Cluj Napoca, unde am avut parte de o aterizare groaznica. Pilotul si-a cerut scuze, spunand ca pista este foarte scurta si foarte proasta. Pai, vorba aia: traim in Romania.
Nici nu am apucat sa ies din avion ca deja mi-a urcat tensiunea. Angajatii de la aeroportul clujean tranteau bagajele ca pe sacii de box. O valiza chiar a cazut de pe banda. Ma uit mai atent. Era a mea, iar inauntru erau cadourile pentru cei de-acasa… Acum, sigur trebuie sa ma reintorc in Tunisia.
Tunisia – cea mai nordica tara a Africii si in acelasi timp cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. Marginile estice sunt scaldate de Mediterana, la vest se invecineaza cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia.
Clima: In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord cat si cele din sud sunt batute de briza marii. Mai si iunie sunt cele mai placute luni din punct de vedere termic, iar iulie si august sunt cele mai recomandate pentru bronzat.
Conditii de intrare in tara: cetatenii romani nu au nevoie de viza turistica; pentru intrarea in tara este obligatorie prezenatrea pasaportului valabil cel putin 6 luni din momentul intrarii in tara.
Limba oficiala: araba si franceza. in punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbeste engleza/germana.
Moneda nationala: dinarul Tunisian (DT),1 Dinar = 1.000 Millimi. Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile dar sunt acceptate si cecurile de calatorie respectiv cartile de credit. Introducerea sau scoaterea din tara a Dinarului tunisian este strict interzis, preschimbarea in valuta convertibila la iesirea din tara se poate face pana la max. 30% din suma preschimbata la intrarea in tara (cu conditia pastrarii documntelor de schimb) – si numai la bancile de pe teritoriul aeroportului.
Mancare/bautura: la restaurantele din hoteluri, alaturi de specialitati locale se gasesc si preparate europene. Printre specialitati intalnim: carne de vita, carne de miel sau peste cu garnitura de cus-cus si legume, bricul (perinute din foetaj cu carne) preparat din peste ton, oua, carne tocata si legume. In bucataria trditionala predomina pestele si fructele de mare. Produsele de patiserie sunt foarte dulci, majoritatea preparate pe baza de miere, alune, curmale sau martipan. Apa de la robinet nu este potabila. Cele mai apreciate bauturi locale sunt: diversele sortimente de vin, lichiorul de curmale, berea tunisiana.
Sursa: Vasile Dale