Vezi VIDEO
Daca v-ati saturat de forfota marilor orase si vreti sa petreceti cateva zile de relaxare, comuna Ieud din judetul Maramures este una dintre cele mai potrivite destinatii de week-end. Este vorba despre satul in care a functionat prima scoala romaneasca din Maramures, locul unde a fost descoperit “Codicele de la Ieud”, cea mai veche carte religioasa romaneasca. Tot in Ieud dainuieste una din cele mai vechi biserici de lemn din Maramures, iar cei care inca nu cunosc obiceiurile maramuresenilor, aici au ocazia sa le vada pastrate asa cum erau in urma cu 100 de ani.
Ieudul este asezat pe Valea Izei, intre Sighet si Viseu. Atestat documentar in anul 1365, este un fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragos Voda. Turistii care aleg sa isi petreaca weekendul in comuna maramureseana nu vor regreta. Inconjurati de istorie la tot pasul, vizitatorii pot admira una dintre cele mai vechi biserici de lemn din judetul Maramures si din Romania.
In pridvorul Bisericii din Deal asteapta preotul Alexandru Brici, care da asigurari ca orice strain pe aceste meleaguri va pleca impresionat dupa ce va vizita comuna.
“In primul rand este vorba de cele doua biserici monument istoric – Biserica din Deal cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” si Biserica din Ses cu hramul “Adormirea Maicii Domnului’’. Aceasta din urma, dintre bisericile vechi, este considerata catedrala din lemn a Maramuresului. Apoi este si manastirea, construita in 2003, pe locul vechii manastiri care data din secolele XI –XII, iar acolo a fost o scoala de preoti. Tocmai de acolo ne-a ramas acel manuscris de la Ieud care s-a gasit tocmai in podul acestei sfinte Biserici din Deal, pentru ca biserica manastirii a fost distrusa, ’’ a detaliat parohul din Ieud.
In interiorul Bisericii din Deal, turistii pot admira manuscrise si picturi pe lemn vechi de sute de ani. Pe langa bisericile ieudene, in comuna mai exista si un muzeu etnografic, gazduit in locuinta unui satean, dar si faimoasa “moara din Plopsor’’ dotata cu valtoare.
Pe proprietarul morii, Gheorghe Florea, il gasesti mereu la lucru si intotdeauna dornic sa explice cum functioneaza vechea instalatie.
“Sunt de vazut aici niste lucruri facute de sute de ani, o moara pe apa, pe piatra, piua pentru cioareci, doua valtori si o zona foarte frumoasa’’, a spus Gheorghe Florea.
Cat despre cazare, turistii nici nu trebuie sa isi faca probleme. In comuna Ieud sunt 40 de pensiuni. Toate cu gazde primitoare, conditii excelente si preturi foarte mici.
“Pretul pentru 2009 este de 120 lei, cu trei mese pe zi de persoana, mancare traditionala. Turistilor le place ca totul e din lemn. Multi vin si ne cer sa le facem ce mancam noi si asta le fac. Fac sarmale, ciorbe, mamaliga cu branza, carne si paharul de horinca, cata vreau si cata pot duce “, spune Maricuta Ples, proprietara unei pensiuni.
Ieudul este si locul unde a vazut lumina zilei Stefan Hrusca, cunoscut ca fiind cel mai mare colindator al Romaniei, atat in tara, cat si in afara granitelor.
Sursa: Vasile Dale