Într-o zi de 25 martie 1885, în urmă cu 136 de ani, se năștea Mateiu Caragiale, fiul cel mare al celui mai important dramaturg român, I.L. Caragiale.
La vârsta de 33 de ani, I.L. Caragiale s-a împrietenit cu Maria Constantinescu, de 25 de ani, care era pe atunci funcționar la Regia Monopolurilor Statului.
După un an, se naște Mateiu Caragiale, fiul celor doi, pe care I.L. Caragiale îl recunoaște, se implică în creșterea lui, dar nu se căsătorește niciodată cu Maria, mama băiatului.
Mai mult, după ce I.L. Caragiale se căsătorește cu Alexandrina Burelly, în 1889, Mateiu este adus în noua familie a dramaturgului.
Deși Caragiale a încercat să-i ofere o educație aleasă, Mateiu nu a fost impresionat, manifestând întreaga viață o aversiune față de tatăl său, considerând că este mai puțin iubit decât ceilalți copii ai familiei, un băiat și trei fete.
Scriitorii vremii relatau că Mateiu Caragiale avea o obsesie pentru noblețe, fiind trufaș și timid și constituind ținta ironiilor din partea apropiaților.
A renunțat la studiile de drept din țară și străinătate și s-a dedicat heraldicii și poeziei. În anul 1923 își vede visul împlinit, devenind boier, prin căsătoria cu Marica Sion, cu 25 de ani mai în vârstă decât el, dar care provenea dintr-o familie de viță nobilă.
Totuși, rămâne cunoscut și ca scriitor, datorită romanului „Craii de Curtea Veche”, scris în 1910. Mateiu Caragiale moare în 1936, la vârsta de 51 de ani.
Marii scriitori români, rămași în eternitate datorită operelor de o valoare inestimabilă, nu au avut o viață fără probleme.
Astfel, cunoscutul povestitor Ion Creangă a avut un singur fiu, Constantin, din căsătoria cu Ileana, fiica preotului de la Biserica „Patruzeci de Sfinți”.
Constantin s-a născut în 1860, când familia lui Creangă era măcinată de neînțelegeri, după cum o prezintă George Călinescu în „Viața lui Ion Creangă”.
Părăsit de Ileana, Ion Creangă și-a crescut singur fiul de la vârsta de 6 ani, educându-l cu palma și impunându-i drumul în viață.
Însuși Constantin se plângea de educația primită, care se baza pe violență din partea tatălui. Starea financiară precară l-a obligat pe Creangă să-și trimită fiul la Școala Militară din Iași, pe când avea 12 ani, dar viața militară i-a priit tânărului Constantin.
Criticii, printre care și George Călinescu, îl considerau pe fiul lui Creangă un adolescent mediocru, înfumurat și incult, un „cioflingar de târg care se cam rușina de tata și avea gusturi mărețe”.
Cu toate acestea, Ion Creangă, ca orice părinte, intervenea pentru fiul său, cerând ajutorul junimiștilor bogați, umilindu-se chiar pentru a-i obține favoruri.
I-a rugat pe Slavici și pe Eminescu să-l vegheze pe Constantin, pe când acesta era la Școala Militară din București, deoarece avea înclinații spre aventuri amoroase, cheltuind bani și pierzând timpul prin bodegi. Constantin a ajuns până la urmă sublocotenent de marină, în Italia, la Trieste, dar, de fapt era atras doar de viața militară și lux, sperând la aventuri și căpătuială.
A încercat și să scrie, dar s-a dovedit că nu avea deloc talent. A urmat pe banii tatălui și Școala Politehnică de la Viena, sperând să ajungă inventator, dar fără succes.
S-a căsătorit cu Olga, fiica de 16 ani a unui mare angrosist din Brăila, dar a eșuat în căsnicie. A avut patru copii cu Olga, dar Ion Creangă a reușit să o cunoască doar pe una dintre fetițe. După moartea lui Ion Creangă, în 1887, Constantin a dus o viață de desfrâu, deschizându-și birt la colț de stradă, unde vindea țigări și băutură.
S-a folosit în continuare de numele tatălui, când, ajungând fabricant de foiță de țigări, folosea reclama : „Ori fumați hârtia Creangă, ori dați dracului tutunul !”. Constantin Creangă a murit în 1918, la vârsta de 58 de ani.
Poetul nepereche Mihai Eminescu nu a fost nici el scutit de probleme de-a lungul vieții. Despre fiul său, Mihai Lăzăreanu, născut la 19 iunie 1877, s-a scris foarte puțin. Mama era fata morarului dintr-o localitate din apropierea Ipoteștiului, o blondă frumoasă pe nume Ileana. Ea se va căsători cu pădurarul Ion Lăzăreanu, care a acceptat-o după ce căminarul Eminovici a promis că-i va asigura nou născutului întreținerea.
Scriitorii vremii spun că Eminescu nu și-a abandonat niciodată copilul, vizitându-l de multe ori și ajutându-l cu bani când avea posibilitatea. Fiul lui Eminescu a fost funcționar fiscal și a murit la Botoșani, la 67 de ani.
Trei scriitori renumiți, genii ale literaturii române, care au suferit pentru copiii lor la fel ca orice om de rând.