Vezi VIDEO
Omatul cazut peste noapte in Maramures a stat pe carosabil ore in sir pana sa fie indepartat de catre angajatii firmelor platite sa faca deszapezirea, iar de pe unele trosnoane nici macar nu a fost curatat. In cursul zilei de azi, 12 decembrie, soferii care au avut de facut drumuri mai lungi, in special prin zonele montane, au fost nevoiti sa circule cu grija mare, chiar daca au avut anvelope de iarna. Probleme s-au semnalat pe DN 18, in pasurile Gutai si Prislop, in zona Huta-Certeze, dar si pe drumurile spre Targu Lapus si Budesti. Nemultumirea nu a fost doar a soferilor, ci si a prefectului Maramuresului, care putin dupa orele amiezii a convocat o sedinta tehnica cu drumarii si politistii tocmai in varful de munte.
Drumarii au intervenit cu intarziere pe DN 18, in Pasul Gutai iar in Pasul Prislop au fost cu totul depasiti de situatie, iar in zori s-a circulat extrem de dificil pe tronsoanele cuprinse intre Baia Sprie si Hanul Pintea, respectiv din Complex Borsa spre Suceava. Nici in alte zone nu au fost conditii mai bune, astfel incat autoritatile au pus presiune pe cei desemnati sa curete zapada de pe carosabil. Chiar si asa, multe sectoare de drum nu au fost deszapezite. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean de Iarna, Dan Buca, a precizat ca pe parcursul noptii si diminetii s-au imprastiat pe drumurile nationale peste 200 de tone de material antiderapant. Interventia se pare ca nu a fost suficienta, iar prefectul Sorin Rednic a cerut lamuriri factorilor responsabili cu deszapezirea dar si reprezentantilor Politiei Rutiere. Discutiile s-au purtat in Pasul Gutai, printre nameti.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca dupa sedinta aceasta vor urma si avertismente in cazul in care vor mai fi deficiente. „Daca in primele zile in care a nins, societatea care isi desfasoara activitatea de curatare a reusit sa stapaneasca fenomenul, in cursul zilei de astazi, poate datorita unor erori de interventie, nu a fost asa cum ar trebui sa fie. Astfel, am considerat ca este normal sa convoc aici sus, in Pasul Gutai, la sectia de Drumuri Judetene, o sedinta a Comandamentului Judetean de Iarna si sa indentificam atat problemele care au generat aceasta inadvertenta in curatarea drumului cat si posibilele solutii. Dupa o discutie de doua ore au fost identificate unele masuri, care speram ca vor conduce la realizarea unor lucrari mai bune de deszapezirea”, a declarat prefectul Sorin Rednic.
Intrebat de reporterii eMaramures care sunt motivele pentru care drumarii nu au putut sa deszapezeasca asa cum trebuie drumurile din judet si daca autoritarile au dat unele sanctiuni, prefectul Sorin Rednic a declarat ca deocamdata muncitorii au fost doar trasi la raspundere, urmand sa fie sanctionati daca nu isi vor face treaba asa cum trebuie.
“Sunt din Sighet si de foarte multe ori vin dimineata si ma intorc seara spre Sighetu Marmatiei. Daca dimineata, de la ora 8.00 la ora 10.00, cand se desfasoara in principal traficul inspre Pasul Gutai si dupa-amiaza, cand oamenii se intorc in Sighetu Marmatiei, e bine, dar nu se intampla mereu acest lucru. In cursul diminetii, atat Politia Rutiera cat si colegii din partea companiei de drumuri au fost prezenti pe segment si au preluat coordonarea acestei activitati. Daca nu ar fi fost acestia, posibil sa fi avut unele evenmente. Din fericire, am reusit sa evitam producerea unui eveniment nefericit pe Gutin sau sa fie inchis traficul. In cazul in care colegii de la Politia Rutiera vor constata in continuare ca firma nu face treaba, nu vor avea nicio retinere in a aplica sanctiunile prevazute de lege, care nu sunt deloc mic”, a declarat pentru eMaramures prefectul Sorin Rednic.
Spre deosebire de iarna precedenta, autoritatile baimarene nu au mai auzit critici legate de modul in care s-a actionat pentru curatarea carosabilului pe principalele artere din oras si pe trotuare. In municipiu s-a putut circula in conditii normale, dar asta in conditiile in care ninsorile din ultimele zile nu au fost abundente. City managerul Vasile Barbul nu crede ca se vor repeta problemele de anul trecut, precizand ca s-au luat masuri sa nu se mai inregistreze blocaje in trafic, dar mai ales se curete trotuarele si statiile de autobuz.
“Utilajele sunt mult mai noi, sunt de alta generatie si nu vom avea, cel putin asa cred, problemele de anul trecut, cand jumatate din ele au fost trase pe dreapta. Suntem mai bine pregatiti cu utilaje mici, asta a fost o mica problema anul trecut. Avem un numar suplimentar de mecanici pentru utilaje. Daca anul trecut am avut mecanicul si utilajul, acum avem 1,5 ”, a explicat city managerul Vasile Barbul.
Pentru zilele urmatoare, prognoza meteo indica ninsori destul de abundente. Politistii rutieri au precizat ca isi vor inteti controalele in trafic, mai ales ca multi dintre soferi au omis sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna. Politia Rutiera a precizat ca autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pentru neechiparea corespunzatoare se retrage certificatul de inmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (intre 9 si 21 puncte amenda).
Sursa: Anca Popescu Glodan