Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexarii Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, a fost condamnat marti la 20 de ani de inchisoare pentru „terorism”, in regim sever de detentie, de un tribunal din Rostov-pe-Don, un oras din sudul Rusiei.
„Tribunalul il condamna pe Oleg Sentsov la 20 de ani de inchisoare”, a anuntat judecatorul rus, in momentul pronuntarii verdictului in acest proces, informeaza fr.news.yahoo.com.
Un colaborator al regizorului ucrainean, Alexandr Koltcenko, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.
Ambii au fost judecati pentru „terorism”, „organizarea unui grup terorist” si „trafic de arme”, intr-un proces despre care acuzatii au spus ca este unul politic.
In timpul pronuntarii verdictului, cei doi cineasti au aparut zambitori si au adoptat o atitudine provocatoare, intonand imnul ucrainean.
In mai 2014, regizorul Oleg Sentsov a fost arestat in Peninsula Crimeea, transportat la Moscova si retinut in inchisoarea Lefortovo. Cineastul a fost acuzat de tentativa de organizare a unui atac terorist. La scurt timp dupa arestarea lui, mai multi cineasti din Rusia si Ucraina au cerut autoritatilor ruse sa il elibereze imediat.
Apoi, in iunie 2014, un numar de 19 regizori si producatori europeni de film au semnat o scrisoare adresata presedintelui rus Vladimir Putin, in care se declarau ingrijorati de soarta cineastului ucrainean Oleg Sentsov, detinut in Rusia si banuit de organizarea unor actiuni teroriste in Crimeea.
Printre cei 19 semnatari ai scrisorii s-au aflat cineasti de renume, precum spaniolul Pedro Almodovar, finlandezul Aki Kaurismaki, britanicii Ken Loach, Stephen Daldry, Mike Leigh, francezul Bertrand Tavernier si germanul Wim Wenders.
FSB (care cuprinde serviciile secrete ruse) banuia ca acuzatii Oleg Sentsov si Alexandr Koltcenko apartin unor grupari paramilitare de extrema dreapta si ca acestia planuiau sa distruga liniile de inalta tensiune, un pod feroviar si un monument dedicat victimelor din Al Doilea Razboi Mondial.
In varsta de 39 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figura marcanta a protestatarilor din Maidan, piata centrala din Kiev, care l-au constrans pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sa renunte la putere.
Cineastul locuia in Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, intr-un referendum contestat de majoritatea comunitatii internationale, alipirea la Rusia.
Oleg Sentsov este cunoscut gratie filmului sau din 2011 „Jucatorul/ Gamer”, un lungmetraj despre un adolescent obsedat de jocurile video.
Sursa: Mediafax