Vezi VIDEO
Educatia maramureseana este pe butuci. Concluzia apartine reprezentantilor Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), care au luat la puricat scolile din judet. In urma unei analize a 49 dintre cele 198 de scoli cu personalitate juridica, sindicalistii au aflat ca in acest moment conditiile de desfasurare a actului educational sunt improprii, in ciuda peisajului feeric conturat de catre ministrul Educatiei, care a declarat in repetate randuri ca invatamantul se indreapta spre o directie buna.
O analiza realizata de catre SLIMM arata cat de prost sta invatamantul in Romania. Reprezentantii sindicatului au intocmit un raport, deocamdata provizoriu, dupa ce au obtinut date din 49 de unitati scolare din judet, atat din mediul urban, cat si din cel rural.
Potrivit analizei, 482 de cadre didactice din aceste scoli sunt navetisti si cheltuie, din buzunarul propriu, suma de 63.628 lei/luna. Asta pentru ca idemnizatia de naveta nu a fost acordata de la bugetul Consiliului Judetean.
Cat despre elevi, in 67 de clase efectivul este depasit, in vreme ce in alte 27 de clase, numarul de “invatacei” este insuficient. Sindicalistii sustin ca vina apartine Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, care a realizat comasari de scoli “la comanda” ministrului. Mai mult, elevii din 227 de clase din cele 49 de scoli supuse analizei de catre SLIMM invata fara manuale sau cu manuale uzate.
Elevii si cadrele didactice studiaza in 79 de corpuri de cladire autorizate sanitar, dar si in alte 43 care nu respecta normele sanitare. Faptul ca elevii invata in conditii improprii nu este singura problema. In cele 49 de scoli muncesc 12 angajati necalificati. Asta in vreme ce alte 20 de posturi au ramas neocupate.
Analiza a mai relevat ca de la inceputul acestui an 100 de cadre didactice si-au luat concediu fara plata si alti cinci titulari si-au depus demisiile.
“Este situatia provizorie in acest moment. Am vrut sa facem publice aceste informatii, chiar daca sunt provizorii, pentru a trage un semnal de alarma, pentru ca cel putin in situatia autorizatiilor sanitare si a manualelor, dar si in privinta numarului de elevi dintr-o clasa, inca se mai poate face ceva, in sensul de a se remedia situatia”, a precizat presedintele SLIMM, Liviu Marian Pop.
Raportul complet la nivelul judetului Maramures va fi dat publicitatii in data de 28 octombrie, cand reprezentantii SLIMM vor incepe sa emita adrese catre institutiile competente, respectiv Consiliul Judetean si ISJ Maramures. In cazul in care problemele nu vor fi rezolvate, incepand cu 1 noiembrie, sindicalistii ameninta cu instanta.
Sursa: Catalin Tineghe