La câteva zile de la deversarea apelor de mină în râul Lăpuş iese la iveală dimensiunea exactă a dezastrului produs. Poluarea accidentală a compromis pentru o lungă perioadă de timp aria protejată Cheile Lăpuşului, o zonă unică în ţară. Abia la 72 de ore de la dezastru, autorităţile şi specialiştii în mediu au ajuns în zonă pentru a evalua pagubele.
„Comisia s-a deplasat în Cheile Lăpușului, împreună cu reprezentanții AJVPS Maramureș și Asociația de Pescuit Sportiv Cheile Lăpușului. La podul din satul Salnița, pe malul drept al râului Lăpuș au fost identificate câteva exemplare de puiet de pește mort, având o lungime cuprinsă între 3-5 cm, din speciile clean și scobar.
La podul Sălnița, apa râului Lăpuș avea o culoare specifică topirii zăpezilor, iar pe malurile râului, în zone cu apă liniștită era decantat nămol de apă de mină”, au spus autorităţile.
Localnicii spun însă că au murit peste trei tone de peşte din cauza poluării cu metale grele. În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, aproximativ 3 tone de pește și puiet din râul Lăpuș au murit – aproximativ 90% din fauna piscicolă – exact în perioada de prohibiție a faunei piscicole.
„Suntem cam la jumătatea sitului și ceea ce se vede în apă sunt urmele apelor de mină care s-au scurs de la Băiuț. Ăsta e un dezastru!”, a spus pentru digi24.ro Leon Lazăr, secretarul Asociației “Cheile Lăpușului”.
„Ăsta e un pește de anul trecut, ăsta a murit. Ăștia ne mai trebuie de-aici încolo 5 ani. E vorba de scobar, în cea mai mare parte scobarul, cleanul, mreana, avatul”, explică Leon Lazar.
Poluarea nu a afectat doar fauna piscicolă din râul Lăpuș, ci și întreg ecosistemul.
„Avem mai multe specii de păsări care se hrănesc cu peștii din acest areal. Aici mă refer la stârcul cenușiu, la pescărușul albastru, specii ocrotite. Avem câteva familii de castor care, bineînțeles, vor migra în alte zone„, e de părere Viorel Coroian, președintele Asociației “Cheile Lăpușului”.
Ca urmare a deversării de ape de la mina Băiuț și drumul județean Cavnic-Băiuț a fost afectat pe o porțiune de 500 de metri. Costurile pentru refacerea lui se ridică la aproximativ 220 mii de lei.
Pacat de dezastru de pe chei vara mergeam cu copii lapesciut acolo.Cei vinovati ar trebui inchisi pe viață Dar in Romania stim prea bine ca cine respecta legea e un fraier.