Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate azi, 8 martie, sesizarea prin care a fost contestat votul de incredere al Parlamentului privind modificarea structurii si a compozitiei politice a Guvernului. PDL a depus marti la Camera Deputatilor catre Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate privind noul Guvern.
„S-au spus foarte multe lucruri pornind de la premisa ca acordul incheiat intre PSD si UDMR cu obligatiile asumate, obligatii neasumate, de fapt, intre cele patru formatiuni politice – pentru ca aici nu e vorba doar de un acord al PSD, toata lumea a vazut, e un acord intre toate cele patru formatiuni politice (PSD, UNPR, PC, UDMR – n.r.), creeaza obligatii guvernamentale. Obligatii guvernamentale noi, modificand in acest fel programul de guvernare cu care USL a castigat alegerile si a fost validat in Parlamentul Romaniei in 21 decembrie 2012. Deci, pana la urma, acesta este fondul”, explica liderul deputatilor democrat-liberali, Gheorghe Tinel.
Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor preciza ca sesizarea la CCR privind noul Guvern este semnata de 52 de deputati, 37 ai PDL si „o parte a grupului deputatilor neafiliati cei care formeaza asa-numitul grup din Miscarea Populara”, respectiv 15. Presedintele CCR, Augustin Zegrean, declara miercuri ca sesizarea privind validarea de catre Parlament a noului Guvern reprezinta o situatie absolut noua.
„Este o situatie absolut noua, astfel de situatii nu am mai avut”, a afirmat Zegrean.
Ministrii Cabinetului Ponta III au depus miercuri, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura, dupa ce presedintele si premierul au ajuns la un acord. Acesta prevede ca Executivul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru un nou program politic, data fiind modificarea structurii politice. Programul politic a fost trimis deja la Parlament, iar asumarea raspunderii Guvernul pe acest document ar putea avea loc marti.
Conducerile Senatului si Camerei Deputatilor au transmis vineri Curtii Constitutionale puncte de vedere fata de sesizarea PDL cu privire la schimbarea structurii Guvernului. Birourile Permanente ale celor doua Camere considera ca sesizarea democrat-liberalilor este lipsita de temei juridic si propun respingerea ei.
Sursa: Agerpres