Vezi VIDEO
Referendum sau dezbatere publica pe problema cianurarii, aceasta a fost intrebarea la care au cautat raspuns astazi, 14 aprilie, consilierii judeteni. Dupa ce au fost cu totii de acord ca alegerile pentru functia de primar al Baii Mari a transformat in tema de campanie pericolul reinceperii exploatarii minereului prin metoda cianurarii, consilierii judeteni au decis sa initieze, pentru inceput, o dezbatere publica.
Referendum impotriva sau pentru exploatarea minereurilor prin cianurare se va face in Baia Mare „doar daca va fi nevoie”, au decis astazi, 14 aprilie, consilierii judeteni. Acestia au precizat insa, prin presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, ca „in curand” se initia o dezbatere publica in care se vor pune pe tapet toate detaliile pe care trebuie sa le cunoasca baimarenii, inainte de a se pronunta asupra deciziei lor.
„Problema iazurilor din Maramures am mai discutat-o aici. Din pacate, eu am luat la cunostinta in profunzime de aceasta problema la inundatii. Era un pericol in Borsa iminent – la un moment dat se punea chiar in discutie evacuarea din Baia Borsa pentru ca prezinta un pericol. Apoi, iazurile din Baia Mare reprezinta un pericol, Baia Sprie, Tauti… Deci, este o problema extrem de importanta. Daca o sa o transformam intr-o chestiune politica, o sa ajungem extrem, extrem de rau”, a pronosticat Man.
Man a facut public si faptul ca in spatele „redeclansarii extractiei prin cianurare” se afla Ioan Hudrea, Iuliu Chiorean si Staicu Balanescu, toti trei fosti directori ai Companiei Nationale a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA. „Doar n-o fi directorul ala, cum il cheama (n.r., Benone Munteanu)? El e un… nevinovat, nici nu era pregatit, nu stia ce sa zica”, a motivat Man.
Printre consilierii judeteni parerile au fost impartite. Unii sunt convinsi ca autorizatiile emise de catre Primaria Baia Mare i-au pus pe localnici intr-o situatie care are o singura iesire: stoparea reluarii activitatii Romaltyn Mining, de prelucrare a minereurilor prin cianurare, poate fi facuta doar prin referendum. In schimb, altii au spus ca inainte de referendum trebuie initiata o dezbatere publica.
Vicepresedintele Consiliului Judetean, Calin Matei, a pus insa punctul pe „i”: „Ne tot dam aici mari ecologisti, impotriva cianurilor, dar n-am facut nimic niciunul, niciun politician. Numai mass media a luptat cu adevarat impotriva acestui pericol”.
Matei e convins ca si un referendum ar fi inutil. „Care ii idiotul ala din Maramures care zice: Da vreau cianuri! Hai sa vedem abecedarul poluarii. Episodul Transgold – si atunci s-a spus ca nu stiu cat aur o sa ramana in tara, ca om polei si clanta de la mitropolie cu aur… Din cate am inteles io, in Consiliul Local, consilierii habar n-aveau ca s-o dat autorizatie! Ce ne tot ascundem dupa deget: Hopa, uite-l pe Ludescher (n.r., Istvan Ludescher, viceprimarul Baii Mari), nu-i!”, a arat Matei spre unul dintre responsabilii care ar fi acordat autorizatiile de constructie firmei Romaltyn Mining.
Asa ca, pentru „a nu se mai ascunde dupa degete” cautand vinovatul de eliberare a autorizatiilor care vor conduce la reluarea exploatarii minereurilor prin cianurare, consilierii judeteni au decis sa se organizeze „cat mai repede cu putinta” o dezbatere publica. Dupa care s-au grabit sa onoreze invitatia colegului lor Teodor Ardelean, care i-a chemat la o agapa in cinstea faptului ca i-au aprobat 180.000 de lei pentru a edita trei numere dintr-o revista de cultura.
Sursa: Catalin Vischi