Dezbaterea The Money Channel Business Tour: Baia Mare – Poarta Maramuresului catre o economie bazata pe traditii, ce a avut loc astazi, 29 mai, a asezat la masa discutiilor pe cei mai importanti oameni de afaceri din zona, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor locale si membri ai Parlamentului Romaniei. Discutiile s-au axat pe problemele generate de procesul de tranzitie a regiunii la o economie bazata pe servicii si oportunitati de accesare a fondurilor europene.
Dupa 80 de ani de minierit si metalurgie, economia Maramuresului s-a reprofilat pe servicii, comert, transport, turism, telecomunicatii si servicii financiar-bancare. Cu toate ca majoritatea populatiei a activat in industria metalurgica si minierit, la zece ani dupa inchiderea minelor rata somajului in Maramures este de 4,7%, sub media pe tara.
Somajul scazut se datoreaza in primul rand emigrarii masive a populatiei. Potrivit lui Mircea Dolha, viceprimar in Baia Mare, doar in orasul Borsa peste 55% din populatia lucreaza peste hotare. Accelerarea procesului de reconversie profesionala a fortei de munca din Baia Mare ar putea fi sustinuta prin politici care sa elimine brirocratia. “Reconversia profesionala nu va fi, insa, un proces simplu”, au conchis participantii la eveniment.
De aceeasi parere este si senatorul Viorel Hrebenciuc: “Reconversia fortei de munca din Maramures de la industria grea la turism sau agroturism este foarte complicata”, a declarat acesta, la Baia Mare. El considera ca oamenii care au lucrat ani de zile in subteran se vor acomoda greu cu munca „la suprafata”.
In ceea ce priveste fondurile europene, regiunea de centru si nord-vest are cel mai ridicat grad de absorbtie: 35% din fondurile alocate, comparativ cu Bucuresti-Ilfov unde procentul de absorbtie este de doar 1,7%. In judet sunt in derulare mai multe proiecte de mediu, finantate din bani europeni.
Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, este de parere ca o solutie pentru Maramures ar fi imbinarea turismului cu mineritul. In opinia sa, o mina turistica ar reprezenta o atractie. Din pacate si aceasta solutie se izbeste de obstacole. “Nimeni nu stie de unde se obtin aprobarile necesare, cine asigura securitatea turistilor..probabil ca pe un proiect cu finantare europeana s-ar putea realiza acest lucru”.
Atat reprezentantii mediului de afaceri cat si autoritatile locale nu sunt foarte optimisti in privinta evolutiei economiei Romaniei, cu repercusiuni si in regiunea Maramuresului. Prezent la eveniment, primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a declarat ca investitorii locali lanseaza semnale conform carora surprizele negative ar putea veni in urmatoarele luni. „In acest moment nu prea exista perspective pentru Baia Mare. Daca mergem in acest ritm, dupa mine, caderea PIB-ului va fi intre 10 si 14 la suta”, a spus acesta.
Anghel considera ca o revenire ar fi posibila abia in 2010, iar acest lucru se simte si in administratie. Veniturile bugetare, un barometru macroeconomic ce masoara starea firmelor, au crescut usor in primele luni pentru Baia Mare. Totusi, primarul din Baia Mare avertizeaza ca urmatoarele luni ar putea aduce o schimbare in sens negativ a acestui aspect.
“Deocamdata, daca evaluam primele patru luni ale anului in curs, nu se vede o modificare esentiala in raport cu executia bugetului pe anul trecut. Dar, din cate am aflat din zona mediului de afaceri, s-ar putea sa apara surprizele in lunile urmatoare”, a adaugat acesta, adaugand ca urmatorii pasi ai administratiei vor fi facuti cu prudenta. In acest sens, primaria si-a propus redactarea unui plan de redresare bugetara.
Printre participantii la eveniment s-au mai numarat: Mircea Man – Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gheorghe Maracas-Presedinte Camera de Comert si Industrie Maramures, Viorel Hrebenciuc – Deputat, Calin Georgescu- Director Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, Sorin Bota – Senator, Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, Cornel Vintila – CEO EDATA, Viorel Nasui – Director Mara International Tour, Mihaela Vlad –Director sucursala Unicredit Tiriac Bank si alti oameni de afaceri locali.
Evenimentul a fost moderat de Dan Suciu, realizator The Money Channel.
Urmatoarea destinatie The Money Channel Business Tour este Brasov , pe 5 iunie. Judetului Brasov ii urmeaza Prahova si Constanta .
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Loteriei Romane, ADISS, EDATA, GHITTA si BINNOVA.
Concluziile evenimentului vor fi prezentate pe larg, in editia de luni, 1 iunie, a cotidianului Business Standard
Sursa: Ioana Pop, TMC