Vezi VIDEO
De ziua lor, asistentii sociali din Maramures au vorbit despre greutatile si neajunsurile cu care se confrunta. Trei mari probleme au fost semnalate de catre reprezentantii institutiilor din domeniu: lipsa fondurilor necesare, blocarea posturilor din sistem si salarizarea extrem de proasta. Totodata, asistentii sociali s-au mai plans ca, pe langa faptul ca trebuie sa se ocupe de un volum de trei ori mai mare de dosare decat preved normele si ca, de cele mai multe ori trebuie sa fie simplii executanti, fara sa se exprime cu privire la solutionare unor cazuri de protectie sociala.
„In continuare nu ni se acorda importanta cuvenita. In continuare, ca asistenti sociali, tratamentul este unul de pura executie a unor documente din dosarul beneficiarilor, fara sa ni se ceara punctul de vedere”, a marturisit Lavinia Orzac, director adjunct in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures.
Problemele de ordin financiar par sa fie cele mai dureroase, acestea afectandu-i nu doar pe angajatii din sistemul de asistenta sociala ci si pe beneficiari. Doua exemple concrete in acest sens au oferit reprezentanti si sefi de institutii din acest segment.
„Nu avem asistenti sociali, in schimb avem costuri foarte mari in asistenta sociala. Asistentii sociali pot sa reduca pe termen mediu si lung costurile din asistenta sociala. Este un aspect foarte important care nu este luat in seama de catre autoritati”, a declarat Florian Salajeanu, presedinte ASSOC.
O problema tot de ordin financiar a ridicat si directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS). „Vorbesc si prin prisma faptului ca suntem intr-o etapa in care si bugetul municipiului Baia Mare urmeaza sa fie aprobat, iar sumele alocate finantarii pentru proiecte de asistenta sociala adresate asociatiilor si fundatiilor au fost reduse cu 35%„, a declarat Bogdan Gavra, director SPAS.
Prezent la dezbaterile asistentilor sociali, care au avut loc la sediul Bibliotecii Judetene, a fost si senatorul maramuresean Liviu Marian Pop, presedintele Comisiei de munca din cadrul Senatului, care le-a promis angajatilor din sistem ca doua probleme majore dintre cele prezentate isi vor gasi in curand rezolvarea.
„Saptamana aceasta, in Senatul Romaniei, am aprobat legea privind functionarea in zona asistentei sociale, asociatiilor, fundatiilor si cultelor recunoscute, in sensul in care, incepand cu 1 ianuarie 2014, in toate localitatile cu pana la 10.000 de locuitori se introduce subventia de pana la 50%, bani din bugetul Miunisterului Muncii, bani care se aloca exclusiv pentru cheltuieli de personal, urmand completarea sa fie realizata de autoritatile locale pe cheltuieli de intretinere”, a declarat Liviu Marian Pop.
Pe langa acest aspect, Liviu Marian Pop a amintit ca la nivel national au fost deblocate cateva posturi in administratiile publice, insa deocamdata nu se cunoaste numarul acestora la nivel de Maramures. Dupa dezbaterile care au durat mai bine de o ora, cei mai activi asistenti sociali din judet au fost recompensati cu diplome si aplauze pentru activitatea prestata pe parcursul anului trecut.
Sursa: Anca Popescu Glodan