Vezi VIDEO
21 de medicamente care figureaza pe lista compensatelor vor fi eliminate sau le va fi schimbat procentul de compensare. Agentia Nationala a Medicamentului a venit cu propunerea si lista se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Santatii.
In vizorul autoritatilor sunt medicamentele pentru boli de inima, neurologice, medicamente pentru gravide sau antiinflamatoare si antitermice pentru copii.
Agentia Nationala a Medicamentului a propus modificarea listei de medicamente gratuite si compensate. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures spun ca aceasta modificare a listei se impunea, deoarece in Romania listele au ramas «inghetate» in ultimii 6-7 ani.
„Modificarile sunt necesare, avand in vedere ca medicina din ziua de azi e medicina bazata pe dovezi si gradul de cunoastere a tot ceea ce inseamna substanta activa cu impact asupra anumitor boli este in continua dezvoltare. Si atunci, automat, este nevoie de modificarea acestor substante, pentru ca apar alte medicamente noi, care au alt efect asupra starii de sanatate si de aici rezida aceasta nevoie in permanenta de a modifica aceasta lista”, a declarat Rares Pop, directorul DSP Maramures.
Exista medicamente care vor disparea complet de pe lista iar pentru altele va fi redus gradul de compensare. Unele dintre ele au fost suspendate de ani buni pe piata europeana dar au ramas pe piata romaneasca. Este vorba despre tratamente pentru boli de inima, neurologice sau psihice, pentru care pacientii primeau compensare de 90%. Conform propunerilor, 12 medicamente vor putea fi achizitionate doar cu o reducere de 20%. Lista contine si medicamente pentru gravide, antiinflamatoare si antitermice pentru copii sau tratamente impotriva acneii, care pana acum erau gratuite.
Doctorul Rares Pop spune ca: „Sunt pentru aproape toate patologiile existente, avand in vedere ca nu se compenseaza pentru fiecare medicament existent in ceea ce priveste eliberarea pe prescriptie care se realizeaza prin farmacii. In cadrul Programului National de Sanatate totul are o alta componenta din acest punct de vedere al finantarii, pentru ca are gratuitate de 100% dar pentru celelalte programe nationale aceste medicamente trebuie sa fie cat mai mult compensate spre 100% pentru a suplini nevoia de sanatate a populatiei care, din pacate, este un nivel de sanatate destul de precar, in special la populatia varstnica, unde impactul, atat social cat si economic, este destul de mare.”
Guvernul argumenteaza ca aceasta masura este necesara pentru a economisi fonduri necesare pentru introducerea noilor medicamente. Propunerea se afla in dezbatere publica pentru 30 de zile si va fi analizata de o comisie de specialitate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Ministerului Sanatatii.
Sursa: Sonia Rajnita