Guvernul are un program anticriza, inclus si adoptat odata cu bugetul de stat pe 2009, a declarat azi, 16 martie, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, primul-ministru Emil Boc. Anuntul a fost facut in cadrul dezbaterii cu tema „Programul si masurile Guvernului de combatere a crizei economice”, initiata de deputatii liberali, dupa ce presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a criticat, in nenumarate randuri, executivul, sustinand ca nu a luat masuri anticriza.
”Programul anticriza al Guvernului a fost generat de doua realitati – una a crizei economice externe si o realitate a situatiei economice a Romaniei la sfarsitul lui 2008. Criza este o realitate mondiala, care nu si-a spus ultimul cuvant si care are un parcurs extrem de brutal. (…) Criza nu s-a nascut la noi, dar pentru foarte multi romani asta nu conteaza. Criza a intrat in casele lor si a devenit partea nedorita a vietii lor”, a precizat Emil Boc.
Premierul a spus ca, in ceea ce priveste situatia economica interna, Romania a inregistrat in 2008 o crestere economica de 7,8%, dar a incheiat anul cu un deficit de 5,2%. „Cu alte cuvinte, guvernarea anterioara, in loc sa profite de cresterea economica si sa puna bani deoparte pentru vremuri mai grele, a cheltuit tot ce se putea cheltui si ne-a lasat si datorii”, a conchis primul-ministru. Acesta a aratat ca vechea guvernare a lasat o datorie publica suplimentara de 6 miliarde de euro in 2008.
Totodata, acesta a aratat ca in 2007 si 2008 Romania putea primi de la UE, din fonduri structurale, peste 3 miliarde de euro.
Pe de alta parte, presedintele PNL, Calin Popescu -Tariceanu, a afirmat, inainte de prezentarea masurilor anticriza, de catre premierul Emil Boc, ca bugetul elaborat de Executiv si votat de majoritatea parlamentara PD-L – PSD nu prevede alocari de fonduri speciale pentru politici anticriza
„Nu trebuie sa ne mai mire faptul ca acum guvernul PD-PSD si presedintele Basescu se arunca la picioarele Fondului Monetar, spunand ca nu au idee despre ce ar trebui sa faca pentru a combate efectele crizei economice si, totodata, cautand un alibi pentru masurile de austeritate pe care vor trebui sa le ia pentru a combate efectele crizei. Ei doresc sa spuna romanilor: «Luam aceste masuri economice, pentru ca asa ne cere FMI». Va fi mai corect sa spuna «luam aceste masuri, pentru ca asa ne cere Fondul si noi nu am fost in stare sa facem un plan anticriza propriu si am apelat la un plan-sablon facut de contabilii de la FMI si aplicat tarilor din lumea a treia»”, a spus Tariceanu, in plenul Camerei Deputatilor
Sursa: Agerpres