Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a declarat, in concluzia dezbaterii din PE privind Romania, ca in UE este nevoie de un mecanism permanent de evaluare a eficientei justitiei in toate statele UE, iar o initiativa in acest sens va fi prezentata de Comisie in urmatoarele saptamani. „Putem trage, in urma acestei dezbateri, doua invataminte. In primul rand avem nevoie de o abordare indepedenta si obiectiva a acestor probleme deoarece incalcarea statului de drept nu are nimic de-a face cu culoarea politica. Justitia trebuie sa fie oarba, nu trebuie sa recunoasca culoarea politica a partidelor. Iar apoi constatam ca nu avem in UE mecanisme eficiente i pentru a imbunatati respectarea statului de drept mai temeinic si sistemic”, a declarat oficialul CE.
Ea a subliniat ca situatiile din Romania si Ungaria din acest an au relevat „atitudini similare in probleme similare”, iar Comisia Europeana, care este gardianul Tratatelor UE, a actionat in ambele cazuri, „cu corectitudine si impartial”.
„Cand se incalca statul de drept si legislatia comunitara, Comisia trebuie sa ramana ferma in exprimarea ingrijorarilor si actiunilor pe care le intreprinde. Asa a fost nu numai acum, ci si in trecut”, a afirmat Reding, amintind ca in 2009, cand era comisar pentru Telecomunicatii, a deschis o procedura de infringement impotriva Romaniei, condusa pe atunci de o guvernare de dreapta, pentru ca fusese emisa o ordonanta de urgenta prin care se incerca inlaturarea presedintelui autoritatii romane de reglementare in acest domeniu.
Reding a aratat ca nu este exclus ca situatii similare celor din Romania si Ungaria sa apara pe viitor si in alte tari membre, iar Comisia Europeana recunoaste ca este foarte stricta cu respectarea criteriilor de la Copenhaga, mai ales inaintea de aderarea statelor la Uniune, dar apoi nu mai are niciun instrument pentru a se asigura ca principiile europene sunt respectate. „Trebuie sa ramanem foarte fermi cu privire la valorile si statul de drept. Avem nevoie de un mecanism obiectiv care sa poata evalua sistemele justitiei in toate statele membre”, a spus Reding.
Ea a argumentat ca procedurile de infringement sunt prea „tehnice si lente” pentru o reactie adecvata la „situatii de risc grav pentru statul de drept”, iar „optiunea nucleara prevazuta la Articolul 7 al Tratatului UE nu ar trebui folosita decat numai daca nu exista alte optiuni”, fiind astfel nevoie de instrumente intermediare de interventie.
„Ne trebuie un nou instrument intermediar si un mecanism mai tintit, un nou mecanism de masurare, comparare, jalonare a eficientei sistemelor judiciare din toate statele membre. Expertii mei dezvolta in prezent un fel de tablou de bord pentru justitie in toate statele membre”, a spus Reding, aratand ca in urmatoarele saptamani va discuta cu Parlamentul European si ministrii de justitie din statele membre despre aceasta initiativa.
Si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri – 12 septembrie, in discursul de la Strasbourg privind starea Uniunii, ca e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situatiilor de incalcare a regulilor statului de drept, „constatate in ultimele luni in anumite state UE”. „In ultimele luni am asistat la amenintari impotriva cadrului legal si democratic in anumite state europene. PE si Comisia Europeana au fost primele care s-au sesizat si au tras alarma si au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evolutii ingrijoratoare sa fie aduse sub control. Dar aceste situatii au dezvaluit si unele limite pentru cadrul nostru institutional. Trebuie sa dezvoltam un set mai bun de instrumente pentru aceste situatii, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice si optiunea nucleara de la Articolul 7 al Tratatului nostru„, a declarat Barroso, in discursul sustinut in plenul Parlamentului European, fara a face referire clara la o anumita tara membra.
Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene ofera Consiliului European, la propunerea Comisiei si cu consultarea Parlamentului European, posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care si dreptul de vot in cadrul Consiliului.
Sursa: Mediafax