Vezi VIDEO
Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare cauta alternative pentru locuirea sociala in oras. Se are in vedere integrarea comunitatilor marginalizate, nu neaparat cele formate exclusiv din minoritatea roma.
Pentru a gasi cele mai bune solutii la aceasta problema care priveste intreaga comunitate baimareana, au fost programate o serie de dezbateri publice la care sa participe toti actorii implicati in acest proces: autoritati, atat locale cat si centrale, organizatii non-guvernamentale, reprezentanti ai societatii civile, dar si ai comunitatilor despre care se vorbeste. O astfel de dezbatere a avut loc miercuri, 23 septembrie, iar la intalnire au participat cateva zeci de persoane.
„Va spuneam ca este doar o fateta a problemei cu care se confrunta comunitatile marginalizate si aici nu vorbim si nu vreau sa ma refer si vreau sa incetam sa ne referim la comunitatea roma. Vorbim de comunitati marginalizate pentru ca stim foarte bine, si pe raza municpiului Baia Mare dar si in alte parti, nu sunt doar romii cei care sunt in astfel de situatii dramatice, sunt, din pacate, familii dintre noi, dintre noi majoritatea de romani, de maghiari care sunt intr-o astfel de situatie dramatica. Cred ca locuirea poate sa fie un pas important inspre a da curaj unei familii sa mearga mai departe. Sa mearga mai departe insemnand sa-si obtina un loc de munca si sa traiasca intr-o maniera absolut civilizata si legala, sa-si trimita copiii la scoala, sa-si trimita copiii la scoala nu oricum ci curati, spalati. Pe de alta parte locuirea in conditii civilizate inseamna sa elimini si o parte din asa-zisul mediu infractional cu care in special tinerii au tangente in aceste zone de locuire marginala”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Seria de dezbateri pe aceasta tema va continua pentru ca trebuie gasita cea mai buna varianta. In ciuda faptului ca la nivel national exista proiecte implementate cu succes, fiecare comunitate este unica si nevoile si necesitatile sunt individualizate. Intalnirea care a avut loc azi este doar prima dintr-o intreaga serie, menita sa genereze o solutie la problema aceasta.
„Nu exista o solutie care sa fie scrisa de la A la Z si sa spunem ca este solutia ideala astazi, nu putem sa calificam in acest fel modul in care vrem noi sa abordam aceasta discutie. Eu cred ca intalnirea noastra de azi este un prim demers in a face intr-un fel pace intre zonele acestea de locuire marginala si cetatenii care locuiesc acolo si zonele invecinate care sunt cartiere ale municipiului Baia Mare, respectiv cetatenii care locuiesc in aceste cartiere”, a mai adaugat Chereches.
In opinia edilului baimarean, de gasirea unei solutii potrivite depinde o intreaga generatie si in rezolvarea acestei probleme sta cheia asigurarii viitorului comunitatii baimarene, comunitate din care fac parte nu numai aceste categorii marginalizate.
„Aici vorbim despre intelegere, aici vorbim despre toleranta, despre faptul ca si am spus-o si ieri, trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa ne gandim toti, si eu si dumneavoastra, cine ne va plati pensiile peste 20-30 de ani. Daca ne uitam la rata natalitatii diferenta este majora intre rata natalitatii la majoritatea romanilor fata de rata natalitatii in comunitatea roma, marginalizata. Asadar, cred ca acesti copii, proveniti astazi din aceste comunitati marginalizate sunt cei care vor plati pensia mea, pensia dumneavoastra peste 20 – 30 de ani. Depinde de noi cum facem ca acesti copii care se nasc azi, care au o varsta frageda azi, sa fie corect educati, sa fie intr-un mod corect dirijati spre aptitudini, vocatie, munca, sa poata sa recepteze toate valentele si valorile comunitatii noastre in general si sa fie cetateni in adevaratul sens al cuvantului”, a explicat Chereches.
Solutia pentru problema integrarii comunitatilor marginalizate nu este pur si simplu disparitia acestei categorii pentru ca acest lucru nu se va intampla. Trebuie cumpanite si identificate solutiile cele mai bune deoarece mai sunt baimareni care gandesc intr-un mod radical si ar putea sa nu fie de acord cu solutia propusa.
„Astazi poate ca nu suntem atat de pregatiti sa judecam in acest fel. E cel mai simplu lucru sa spunem ca cei care locuiesc pe Craica, pe Pirita, in Ferneziu intr-o anumita parte a Ferneziului, in Zona Garii, pe Horea sau la Cuprom, trebuie sa plece. Si nici macar nu ne punem problema ca ar trebui sa plece intr-o alta parte a orasului sau ar trebui sa aiba o solutie de locuire. Foarte multa lume din municipiul Baia Mare gandeste intr-un mod foarte abrupt si periculos. Ar trebui doar sa dispara, sa-i ducem in alta parte dar sa nu fie in Baia Mare. Lucrul acesta cred ca nu va face bine orasului pentru ca cei din aceste comunitati marginalizate nu vor pleca nicaieri”, a subliniat primarul munipiului Baia Mare.
Problema integrarii comunitatilor marginalizate trebuie rezolvata si din punct de vedere al mentalitatii colective. Potrivit edilului, rezolvarea se va face cu pasi mici respectand cateva reguli generale dar adaptate la nevoile punctuale ale fiecarei familii. Mai mult, trebuie acordata o atentie speciala celor mici, care trebuie educati sa gandeasca pozitiv, nu marginalizati.
„Cred ca lumea trebuie sa evolueze, cred ca trebuie sa incercam sa lucram in mintea noastra a romanilor, sa lucram bineinteles in educatie, in modul de adaptare la reguli si la lege si la norme a celor din aceste comunitati marginalizate, dar trebuie sa luam lucrurile intr-o anumita ordine. Ordinea inseamna in primul rand educatie, bineinteles ca in paralel locuirea pentru ca acel copil in momentul in care il trimiti la scoala de pe Craica, trecand prin noroi, si ajunge in fata colegilor lui murdar de noroi va fi traumatizat si va fi intotdeauna stigmatizat. Atunci cred ca aceste lucruri trebuie sa functioneze in paralel, educatie, scoala. Apoi trebuie sa ne raportam si la ce pune parintele pe masa familiei, la locurile de munca. Sunt suficiente locuri de munca de o slaba calificare. Lucrul acesta, din nou, nu ajuta comunitatile marginalizate, ca exemplu, in primul rand pentru cei tineri, pentru copiii din aceste comunitati marginalizate pentru ca vad exemplul suprem al muncii sa lucrezi la Drusal. Nu cred ca visul unui copil de pe Craica, de pe Pirita sau din alta parte, de la Cuprom este sa lucreze la Drusal, sa mearga pe rampa sa adune fier sau sa faca astfel de lucruri”, a punctat Catalin Chereches.
In concluzie, solutia care va fi gasita, trebuie sa impace pe toata lumea. Discutiile purtate de-a lungul anilor despre comunitatile marginalizate si integrarea lor au generat numeroase controverse dar si polemici. Multe dintre ele l-au afectat direct pe primar, care a fost tinta multor atacuri venite din partea unor organizatii neguvernamentale, dar si dintr-o parte a mass media.
„Am avut tot felul de incercari si tot felul de discutii de-a lungul timpului pentru ca mi-am asumat lucrul acesta, mi-am asumat sa fiu si laudat, mi-am asumat sa fiu si injurat. Nu m-a onorat sa ma laude cei care sunt foarte rasisti si care inteleg ca a-i da afara din oras pe romi este solutia. Nu aceasta este solutia. Solutia este una echilibrata si echilibrul sta in a discuta cu fiecare familie in parte si i-am rugat, i-am impulsionat pe colegii mei de la Asistenta Sociala sa faca in asa fel incat chiar sa-i consulte pe cei care sunt in astfel de situatii de marginalizare”, a adaugat Chereches.
La dezbaterea de azi a participat si Ilie Dinca, membru in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta a recunoscut ca l-a sanctionat pe edilul baimarean, dar a admis ca in municipiul Baia Mare pasii facuti pentru integrarea comunitatilor marginalizate sunt foarte mari.
„Sincer, acum cativa ani primul contact l-am avut la Consiliul National Contra Discriminarii cu domnul primar. In vremea aceea, stiti foarte bine acel zid care, din punctul meu de vedere, la timpul respectiv si nu numai atunci nu a fost benefic, dar ceea ce ma surprinde la domnul primar, sincer, este faptul ca deja are o alta viziune. Deja auzisem de cativa ani de zile acest lucru ca deja se face foarte mult la nivel de societate, la nivel de comunitate urbana si aicea am vazut cateva materiale si chiar ma bucur ca s-a preluat ceea ce am luptat eu, incepand cu anul 2004, si anume acea problematica a proiectelor integrate si aici unul din domeniile din strategia pentru romi, sunt subiectiv dar eu am lucrat la aceasta strategie, a fost si este locuirea. Dar repet: nu se poate, asa cum spunea domnul primar, nu se poate doar imobiliar. Degeaba dam locuinte sociale daca nu au cum sa plateasca utilitatile”, a punctat Ilie Dinca.
In acest moment, pe raza municipiului Baia Mare traiesc aproximativ 500 de familii de romi raspandite in opt zone defavorizate.
Sursa: Ana Pop