Vezi VIDEO
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru partea nordica a cartierului Traian a fost supus dezbaterii publice, miercuri, 29 octombrie. Este vorba despre un PUZ realizat de Municipiul Baia Mare, care are in vedere imbunatatirea tuturor disfunctionalitatilor din aceasta zona cuprinsa intre bulevardele Bucuresti, Unirii, Traian si Republicii. Planul Urbanistic intocmit de arhitectul Horea Stoian vizeaza realizarea unui parc public pe terenul viran din apropierea Bisericii „Sfantul Andrei”, respectiv cresterea semnificativa a numarului locurilor de parcare, precum si a suprafetelor destinate spatiilor verzi.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a declarat ca zona este una destul de aglomerata, atat din punct de vedere a locuitorilor si cladirilor de locuit, cat si in ceea ce priveste numarul de autoturisme. Trebuie gasite cele mai bune solutii pentru a descongestiona traficul din zona si pentru a crea cat mai multe spatii de relaxare, locuri de joaca pentru copii si parcari supraterane.
“Eu personal, uitandu-ma si in teren, dar si la schita facuta, vad suficiente locuinte in zona, vad relativ putine locuri de parcare si nu stiu daca este necesar, neaparat, sa permitem sa se mai construiasca locuinte, in cazul in care ele genereaza un dezechilibru din punctul de vedere al circulatiei rutiere sau a locurilor de parcare. Pentru ca despre asta este vorba in primul rand. Oamenii incap mai usor intr-un cartier, masinile incap mai greu. Va trebui sa gasim solutii pentru parcari, pentru zonele verzi si in momentul in care definim clar o zona ca fiind zona verde, aceea va ramane pentru totdeauna zona verde”, a declarat primarul Catalin Chereches.
In ceea ce priveste terenul viran din zona bisericii ortodoxe, edilul baimarean crede ca acesta ar putea fi reabilitat si transformat intr-un adevarat centru al cartierului, o zona in care oamenii sa se adune in timpul liber si sa aiba diverse posibilitati de agrement.
“Dorinta mea, vizavi de suprafata de teren din zona bisericii, este ca acea zona sa devina centrul acelui cartier, asa cum ar trebui sa fie un centru de cartier, o zona in care sa va puteti plimba, sa va puteti recrea, o zona care sa poata sa adune oamenii si sa aiba anumite tipuri de atractii pentru locuitorii din cartier, in afara de biserica ce a fost construita acolo si care ne atrage in special duminica”, a adaugat Catalin Chereches.
Arhitectul Horea Stoian a prezentat in detaliu caracteristicile zonei cuprinse in acest PUZ si principalele disfunctionalitati cu care se confrunta locuitorii din acest cartier.
“Din informatiile primite de la administratia publica, putem constata ca avem 3.705 apartamente, adica circa 9.200 locuitori. In functie de aceste cifre se calculeaza toate functiunile. Tot din statistici rezulta ca avem 3.571 de automobile in acest cartier si normal ar fi sa le putem gara undeva. Aceasta inseamna ca din totalul de locuri de parcare existente la fata locului, care sunt de 2.192, rezulta un deficit de 1.379 de locuri de parcare”, a declarat Horea Stoian.
Solutia pentru acoperirea acestui deficit ar fi construirea unor parcari supraterane, pe patru niveluri – demisol, parter si doua etaje, care ar genera cateva sute de locuri pentru autoturismele cetatenilor ce locuiesc in zona.
“O cladire de 60/36 m, la un regim de inaltime de P+2, ceea ce inseamna posibilitati de parcare pe patru nivele si o inaltime de 9 metri, cu un total de 276 de locuri de parcare. Si avem si o varianta de cladire mai mica, cu 36/36 m, la acelasi regim de inaltime, cu 186 de locuri de parcare”, a explicat arhitectul Stoian.
Planul Urbanistic Zonal prezentat ieri in dezbatere publica va fi imbunatatit in functie de solicitarile locatarilor din zona, in asa fel incat toate problemele legate de parcari, strazi, alei pietonale, dar si spatii verzi sa fie solutionate cat mai eficient. O urmatoare intalnire pe aceasta tema, intre reprezentantii administratiei locale si cetatenii din zona, va avea loc peste circa o luna.
Sursa: Tania Purcaru