Vezi VIDEO
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Piata Izvoare si regiunile limitrofe a fost supus joi, 18 decembrie, dezbaterii publice. Arhitectii care s-au ocupat de creionarea acestui PUZ au precizat ca principalele probleme identificate sunt circulatia greoaie din zona si vizibilitatea redusa catre Bastionul Macelarilor, probleme ce se doresc rezolvate in strategia de dezvoltare a orasului si reglementate prin acest plan urbanistic.
In ultimii 25 de ani, in zona s-a construit haotic, astfel ca au aparut, peste tot, anexe si cladiri ridicate fara nicio noima. Autoritatile publice locale spun ca scopul acestui plan este de a reglementa viitoarea dezvoltare a zonei si de a trasa cateva reguli ce trebuie respectate de toti proprietarii.
“Sa nu va ganditi ca vom incepe sa demolam si vom distruge toate constructiile existente. Incercam doar sa dam niste directii, in asa fel incat piata de alimente sa devina un loc accesibil si placut pentru toata lumea. Dorim sa rezolvam si problema fronturilor stradale si tot ce s-a intamplat acolo in ultimii 25 de ani, cand s-au construit spatii comerciale, au ramas goluri, s-au ridicat tot felul de anexe, fara niciun fel de regulament. Tocmai acest lucru am dori, sa reglementam aceasta situatie si sa cream o zona la nivelul cerintelor actuale. Aceasta este dorinta noastra”, a declarat arhitectul Rita Jakab.
Principala problema din zona este circulatia ingreunata si blocajele care se formeaza in intersectiile din apropiere, cu precadere in timpul orelor de varf. Solutiile gasite de arhitecti implica deschiderea circulatiei pe strada Pietei, situata in nordul zonei si crearea unor sensuri unice, unul pe strada 22 Decembrie si un altul pe strada Pietei, care se descongestioneze circulatia si sa fluidizeze traficul din sensurile giratorii.
“La ora actuala, problema cea mai mare pe care am sesizat-o, din punctul de vedere al circulatiei, sunt blocajele care se creaza, nu doar la orele de varf, in trei puncte – in sensul giratoriu de pe strada Mihai Eminescu, in cel de pe strada 22 Decembrie si la intersectia strazilor Vasile Alecsandri si Romana, ultima dintre ele, asa mica cum este, reuseste sa blocheze complet circulatia, incepand de la sensul giratoriu de pe 22 Decembrie”, a declarat arhitectul Oxana Craciun.
O alta problema atinsa in Planul Urbanistic Zonal se refera la deschiderea zonei catre centrul istoric al orasului si scoaterea in evidenta a Bastionului Macelarilor, unul dintre cele mai importante repere istorice ale Baii Mari.
“O alta chestiune, importanta si de nediscutat, este relevanta istorica a acelei zone. Iar aici vorbim de Bastionul Macelarilor, care trebuie sa mult mai bine scos in evidenta. S-au intamplat cateva erori urbanistice acolo, prin faptul ca s-au dat autorizatii de constructie si s-a construit intr-un mod haotic, cu care eu personal, ca si baimarean, nu sunt de acord, pentru ca au reusit sa puna in umbra Bastionul Macelarilor, unul dintre cele mai importante puncte de reper, din punct de vedere istoric, in municipiul Baia Mare”, a declarat primarul Catalin Chereches.
“In primul rand, se urmareste deschiderea unghiului de priveliste catre zona istorica a orasului si catre Turnul Macelarilor, astfel ca s-ar dori sa nu se construiasca masiv in acea zona si daca se poate sa nu se construiasca deloc”, a adaugat arhitectul Oxana Craciun.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, i-a asigurat pe locuitorii din zona, ca functiunea pietei va ramane aceeasi. Planul Urbanistic Zonal urmeaza sa fie inclus in strategia de dezvoltare a orasului, respectiv in planul integrat de dezvoltare urbana ce urmeaza a fi finantat de autoritatile publice locale.
“Ca si functiune, in acea zona am avut si vom avea piata, dar ea trebuie sa fie una moderna, raportata la valorile din zona si lucrul acesta se va intampla. In luna ianuarie speram sa finalizam acest lucru si din perspectiva viitoarelor accesari de fonduri europene, din perspectiva noului buget al municipiului Baia Mare, dar si din perspectiva urbanistica, deoarece acest plan trebuie sa fie supus aprobarii la un moment dat. Nu pot decat sa apreciez ideile cu care au venit arhitectii si sa ii asigur pe cetateni ca va fi o zona asa cum merita de multa vreme municipiul Baia Mare, de prea multa vreme si pe care nu a primit-o”, a declarat Catalin Chereches.
Planul Urbanistic Zonal va fi imbunatatit in perioada urmatoare, in asa fel incat sa cuprinda si aspectele privind circulatia pietonala sau aprovizionarea spatiilor comerciale si urmeaza sa fie supus apoi aprobarii in plenul Consiliului Local.
Sursa: Tania Purcaru