Vezi VIDEO
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul viran din apropierea Bisericii „Sfantul Andrei” a fost supus marti, 14 octombrie, dezbaterii publice. Este vorba despre un PUZ realizat de o firma privata de proiectare, la solicitarea celor sase proprietari care detin parcele in zona respectiva si care isi doresc valorificarea acestui teren prin construirea de blocuri de locuinte si parcari. Locuitorii din zona se opun cu indarjire unui asemenea plan si spun ca nu isi doresc decat un parc si locuri de joaca pentru copii, deoarece cartierul este si asa suficient de aglomerat.
Terenul in cauza, cuprins intre strazile Munteniei, Moldovei si Olteniei apartine unor proprietari, persoane fizice si persoane, care si-au manifestat intentia de a construi acolo un bloc pe cinci niveluri, o parcare subterana, dar si mai multe spatii comerciale.
“Accentuez ca acest plan urbanistic zonal nu a fost elaborat de Primaria Municipiului Baia Mare, ci la comanda proprietarilor, de catre o firma de proiectare, cu scopul de a valorifica acest teren prin constructii de locuinte si alte functiuni complementare”, a explicat viceprimarul Istvan Ludescher.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, le-a explicat cetatenilor din zona faptul ca si municipiul va elabora un PUZ pentru acest cartier, unul care sa respecte dorintele oamenilor care locuiesc acolo si care sa transforme terenul viran fie intr-o piateta publica, fie intr-un parc.
“Avem o initiativa publica legata de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal a noastra, a municipiului Baia Mare, in acea zona, lucru pe care il facem, lucram la el si chiar saptamana viitoare vom avea o dezbatere publica vizavi de acest plan urbanistic. Acesta se refera la amenajarea respectivei zone, de fapt o zona putin mai larga, nu doar acel teren viran, care ar trebui sa devina o zona de interes public, piateta sau parc si alte functii pe care arhitectii nostri le vor gandi”, a declarat Catalin Chereches.
Edilul baimarean le-a explicat oamenilor ca, alaturi de colegii sai din Consiliul Local, va incerca fie o expropriere a celor care detin terenuri in zona, fie o cumparare a acestor parcele, in asa fel incat municipiul sa devina proprietarul intregului teren si demararea investitiei, daca aceasta va fi pe placul majoritatii consilierilor locali.
“Daca vor fi de acord cu mine si colegii din Consiliul Local si cred ca in mare parte vor fi, atunci va trebui sa facem urmatorul pas, in raport si cu o hotarare de Consiliu Local, si sa devenim proprietarii acelor terenuri private. Acest lucru se poate face prin doua metode: fie expropriere pentru utilitate publica, asa cum prevede legea, pentru ca vom avea un Plan Urbanistic Zonal votat, iar instanta va decide care va fi masura rascumpararii acelor terenuri, sau pe baza negocierilor pe care Consiliul Local le va face cu proprietarii se vor cumpara aceste terenuri”, a precizat Catalin Chereches.
Locuitorii din acest cartieri sunt extrem de indignati de intentia proprietarilor din zona de a construi un bloc de locuinte si spun ca si asa densitatea cladirilor este extrem de mare, iar oamenii au nevoie si de o zona verde si mai ales de locuri de joaca pentru cei mici.
“Dorim sa ramana zona verde, eventual sa se amenajeze un parc si locuri de joaca pentru copii. In niciun caz nu ne dorim cresterea densitatii constructiilor in zona, care si asa este supraaglomerata. Intre Moldovei 11 si Transilvaniei 2A este o alee pe care nu pot intra nici pompierii si nici salvarea. Si ei vin si ne spun ca se vor largi caile de acces, dar cum?, daramand unul dintre blocuri? Nu exista spatiu in zona respectiva. Eventual pe Munteniei pot fi facute largiri, dar nici acolo. Pe Olteniei ce vor face, vor desfiinta trotuarele ca sa largeasca caile de acces?”, a marturisit Lucia Fechete, o baimareanca ce locuieste in vecinatatea Bisericii „Sfantul Andrei”.
Saptamana viitoare, locuitorii din zona Munteniei vor putea participa la o noua dezbatere publica, de data aceasta privind Planul Urbanistic Zonal conceput de municipalitate.
Sursa: Tania Purcaru