Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare are o noua Strategie Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU). Documentul, elaborat de specialisti, cuprinde cele mai importante proiecte pe care Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare doreste sa le implementeze in perioada 2015-2030. Printre cele mai importante planuri de dezvoltare se numara realizarea unui parc industrial de mari dimensiuni, a unui centru de industrii creative la Cuprom si a Parcului Turistic Firiza. La acestea se adauga alte proiecte importante care privesc componenta sociala, dar si reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii urbane. Fata de vechea strategie integrata, care se axa mai mult pe zona sociala, actuala strategie de dezvoltare pune accent pe dezvoltarea segmentului economic.
Documentul care sta la baza SIDU va putea fi consultat pe site-ul municipiului Baia Mare si se va afla in debztere publica pana la finalul lunii septembrie. Administratia publica locala a pregatit trei dezbateri publice care vizeaza noua strategie, una cu mediul economic, una cu societatea civila, respectiv o alta cu reprezentantii institutiilor publice. La prima dezbatere publica, cu mediul economic, care a avut loc luni, 14 septembrie, primarul Catalin Chereches a vorbit despre importanta acestui document pe termen scurt, dar mai ales lung, in contextul evolutiei municipiului Baia Mare.
“Am gandit aceasta Strategie Integrata de Dezvoltare Urbana ca un document care isi doreste sa contureze intr-un anumit mod evolutia municipiului Baia Mare. Intr-un mod sustenabil, pe termen lung, inteligent, inovativ, competitiv, performant si care sa satisfaca intreaga comunitate. Asta cu satisfacerea unei comunitati este o dorinta. Niciodata nu poate sa fie pusa intr-o proportie de 100% in aplicare. Fiecare avem cate un colt de strada care nu ne place. Fiecare gasim lucrurile acestea dar cu siguranta ca pas cu pas vom putea sa rezolvam si lucrurile care tin de detalii. Ideea este ca municipiul Baia Mare trebuie sa fie o comunitate din ce in ce mai prospera, activa si o comunitate cu spirit civic”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Fata de vechea strategie, actualul document pune accent pe dezvoltarea segmentului economic. Strategia anterioara a fost elaborata in anul 2007 de catre vechea administratie a municipiului Baia Mare si a avut in vedere doar dezvoltarea componentei sociale din cartierul Vasile Alecsandri. Acest lucru a dus astazi la o realitate dureroasa, Baia Mare ramanand singurul municipiu resedinta de judet din tara care nu detine la ora actuala un parc industrial.
“Lucrul pozitiv este faptul ca ne-am orientat, intr-un mod foarte concret, spre zona de dezvoltare economica, lucru pe care planul de dezvoltare urbana din 2007 nu l-a avut. Si suntem, daca nu ma insel, singurul oras din aceasta regiune care nu are un parc industrial, ceea ce este trist. Putea fi una dintre prioritati ca din 2007 sa orientam orasul spre o astfel de investitie. Dar cu siguranta ca vom recupera acest handicap. Si, in principiu, un parc industrial nu se face atat de mult din terenuri cat se face din acte, din facilitatile pe care le oferi investitorilor dar si modul prin care incerci sa creezi entitati, organisme care sa faca intr-un fel legatura intre autoritatea locala autoritati ale statului care emit avize sau tot felul de autorizatii si mediul de afaceri privat, investitori care vor sa vada o dinamica mult mai accentuata a autoritatii in raport cu acceptarea unei investitii”, a mai adaugat Catalin Chereches.
Noua Strategie a fost elaborata de o echipa de specialisti din care face parte si renumitul arhitect Mario Kuibus. Acesta este unul dintre cei mai apreciati arhitecti ai momentului, totodata cel care a “remodelat” centrul Bucurestiului.
“Este o provocare Baia Mare de luat ca si Bucurestiul. O altfel de provocare. Ce ne-a placut noua la Baia Mare a fost diversitatea si tocmai potentialul enorm pe care il avem aici. Ce am zis ca trebuie neaparat si, intr-un fel sau altul, sa urmam, sa dezvoltam ca si coloana vertebrala pentru aceasta strategie a fost strategia oraselor noi a unor urbanisti strategici de marca care exista acuma in Roma si care, intr-un fel sau altul, repun in discutie ce inseamna dezvoltarea orasului. Orasul pentru oameni. Orasul pentru oameni vazut ca un mod cat se poate de natural si intr-un mod cat se poate de deschis, intr-un mod foarte integrat si dibace”, a declarat arhitectul Mario Kuibus.
Marea majoritate a proiectelor de dezvoltare cuprinse in noua Strategie integrata de dezvoltare urbana urmeaza sa fie depuse spre finantare pe principalele programe de aceesare a fondurilor europene. Principalele proiecte care au fost cuprinse in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) au fost grupate pe componenta economica, sociala, a calitatii vietii, transport si mediu, precum si turism. In domeniul economic au fost identificate nevoi care privesc atragerea de noi investitori si consolidarea economiei-productiei de inalta valoarea adaugata. Pentru atingerea acestor obiective, Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare va demara o serie de proiecte pentru realizarea unui parc industrial, al unui centru transfer tehnologic si al unui incubator de afaceri.
Pentru a creste calitatea vietii autoritatea baimareana a cuprins in SIDU proiecte importante care vor duce la o locuire decenta si educatie diversificata pentru a favoriza incluziune a sociala. La acestea se mai adauga si realizarea unor centre cu dotari sociale si medico-sociale performante. Astfel, pentru a oferi o calitate a vietii mai ridicata in municipiul Baia Mare, Administratia Publica Locala intentioneaza sa realizeze un camin pentru seniorii baimareni si un ansamblu de locuinte sociale incluzive pe strada Ariesului.
“Tinta noastra este <Primul oras cu o locuire decent>. Astfel in zona strazii Ariesului avem gandite un numar de 300 de unitati locative cuprinse in cinci blocuri a cate 60 de unitati locative. In acea zona in aceasta saptamana vom incepe si construirea unui centru social care sa furnizeze servicii prentru cei care vor locui in cele cinci blocuri. Din punct de vedere al locuirii”, a declarat Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare.
In domeniul infrastructirii si al mediului, SIDU-ul prezentat releva proiecte care vor raspunde nevoilor de decontaminare, conversie a siturilor industriale abandonate (Cuprom) precum si reabilitarea strazilor si realizarea unui circuit de piste de biciclete. Pe acest segment se vor realiza proiecte de dezvoltare care privesc transformarea zonei numita “Bucla” intr-o Piata a Universitatii si reabilitarea strazilor si realizarea pistelor de biciclete astfel incat accesibilitatea sa fie una ridicata spre cartierele Ferneziu sau Firiza.
“Una dintre investitiile importante pe care le avem in vedere este de a crea conditii de transport civilizat cetatenilor. Pe deoparte, pentru a elimina factorii nocivi din oras avem in vedere realizarea a aproape 30 de kilometri de piste de biciclete, moderne, confortabile care sa creeze un sentiment de siguranta celor care le vor folosi si care sa dea o alternativa serioasa soferilor care isi pot lasa masina acasa si sa mearga la serviciu sau sa isi petreaca timpul liber prin intermediul bicicletelor. Practic, din orice cartier al orasului Baia Mare se va putea ajunge pe o pista de biciclete, corespunzator realizata cu hopuri cat mai mici la intersectie de strazi, semaforizate in intersectiile importante. Deci vom ajunge din orice punct al orasului ori unde dorim prin intermediul acestor piste de biciclete”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei Generale de Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
Transformarea spatiilor publice neatractive, insuficient dotate reprezinta o prioritate pentru Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare in ceea ce priveste dezvoltarea segmentului turistic. Astfel, pentru a elimina aceste inconveniente autoritatea baimareana a cuprins in SIDU proiecte majore precum reabilitarea Pietei Izvoare, Pietei Garii si reabilitarea malurilor Sasarului. La acestea se mai adauga reabilitarea strazilor din Centrul Istoric, reabilitarea Pietei Pacii si Libertatii.
“Piata Izvoare este un proiect important. Este acea piata care poate sa repuna imaginea a ceea ce inseamna o piata de oras european, modern. Este o piata care se poate baza pe doua exemple notorii, europene la care incercam sa iesim din sistemul comunist, sa spun asa, si sa redevenim umani. Sa cautam sa ne revedem printre pavilioane, printre marfuri la o scara umana, la un scaun si o masa transparenta precum gasim si in orasele mari precum Viena, Londra”, a spus arhitectul Mario Kuibus.
Sursa: Simona Vasiac