Vezi VIDEO
Problema integrarii copiilor de etnie roma in comunitate a fost dezbatuta astazi, 23 septembrie, in cadrul unei intalniri organizate la initiativa Centrului pentru Politici Publice din Cluj-Napoca. Autoritati locale, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, dar si cateva persoane de etnie roma au luat parte la discutii, cu scopul de a gasi cele mai potrivite solutii de integrare in societate a membrilor comunitatilor de romi din Baia Mare.
Participantii la dezbatere au discutat despre cele mai intalnite probleme cu care se confrunta etnicii romi care traiesc in Baia Mare, insa accentul a fost pus pe lipsa de educatie a tinerilor din aceasta etnie. In opinia unora dintre cei prezenti la discutii, cresterea ratei abandonului scolar si a delincventei juvenile sunt principalii factori care conduc la neintegrare sociala in randul romilor.
„Sunt foarte multe cazuri de abandon scolar si a crescut foarte mult infractionalitatea juvenila, tocmai de aceea am considerat ca trebuie sa demaram aceasta dezbatere, pentru ca la copii un an pierdut la scoala poate sa insemne ratarea viitorului. Sunt cazuri in care nu ii mai putem inscrie in invatamantul de masa, decat la sansa a doua si, din pacate, pe urma unii nu mai frecventeaza, nu mai doresc, din pacate nu-si mai fac pe urma nici calificare, nu gasesc locuri de munca si, practic, de la lipsa educatiei decurg toate celelalte probleme”, a afirmat presedintele Asociatiei Umanitare „Impreuna pentru ei”, Gabriela Pop.
Incurajarea tinerilor romi pentru a merge la gradinita, iar mai apoi, la scoala, ar trebui sa fie facuta prin investitii in rechizite si in tot ceea ce au nevoie pentru a parcurge traseul educational, in opinia celor participanti la dezbatere. Reprezentantii Centrului pentru Politici Publice din Cluj-Napoca au prezentat si un centru de zi realizat in orasul Tarnaveni pentru copiii de etnie roma, model care ar putea fi aplicat si in alte orase care se confrunta cu probleme de integrare a romilor.
„Am mai avut o dezbatere si in Tarnaveni cu aceeasi discutie – « Educatia ca solutie de integrare » si acolo exista o organizatie nonguvernamentala care sprijina copiii provenind din comunitatile defavorizate, oferindu-le un centru de zi, un centru unde copiii de gradinita pot sa stea si sa-si petreaca in timpul zilei, cat parintii sunt la lucru, iar pentru copiii care merg la scoala, ii ajuta sa-si faca temele dupa. Din ce am vazut eu, o solutie foarte buna este acest parteneriat intre autoritatile locale si sectorul ONG”, a explicat directorul executiv al Centrului pentru Politici Publice, Andreea Suciu.
Participantii la discutii au precizat ca nu se asteapta ca problemele de integrare a romilor sa se rezolve intr-un timp scurt, insa doresc initierea unor masuri la nivel local, pentru a monitoriza parcurgerea traseului educational de catre copiii romi. Dezbaterea publica a fost organizata de Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, in parteneriat cu Asociatia Umanitara „Impreuna pentru ei”.
Sursa: Gabriela Kuhajda