Vezi VIDEO
Lupta impotriva Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) continua in Baia Mare, astazi, 24 februarie, avand loc o dezbatere publica in care cei care au avut ceva de spus in legatura cu propunerea legislativa au putut sa isi expuna liber parerile. Parerea generala a celor prezenti a fost ca acest tratat ingradeste libertatea de exprimare a utilizatorilor de internet, dar incalca si dreptul la intimitate, deoarece, odata cu ratificarea actului, fiecare click ar urma sa fie monitorizat de catre furnizorii de Internet.
15 organizatii nonguvernamentale de tineret din Baia Mare au organizat o dezbatere publica, oferindu-le posibilitatea celor interesati sa isi exprime opinia in legatura cu tratatul care a scos lumea in strada in aproape toate tarile de pe glob. Tinerii care au luat cuvantul au pledat pentru ca Romania sa nu adere la acest act, din punctul lor de vedere existand deja suficiente legi care sa protejeze creatiile care intra sub incidenta drepturilor de autor.
„Din punctul meu de vedere, faptul ca emailul poate sa iti fie verificat sau SMS-ul pe care il transmiti persoanei iubite sau ce ai de impartasit de prietenii din viata ta mi se pare o incalcare destul de grava a drepturilor fiecarui om”, a spus Onoriu Dan, unul dintre baimarenii care au luat cuvantul.
„Deja exista pe Youtube anumite restrictii. Ti se blocheaza un video daca pe fundal exista o melodie care are drepturi de autor. Deci deja se practica un oarecare fel de abuz. Dar ACTA este o chestie care afecteaza pe toata lumea si afecteaza in mod absolut barbar”, a spus Dan Lupsa, un alt participant la dezbatere.
Legea nu este vazuta cu ochi buni nici macar de catre avocati, care spun ca acest act poate fi interpretat ca o atingere grava adusa dreptului oamenilor la libera exprimare. Avocatii spun ca nu ar fi de mirare ca, dupa ratificarea tratatului, instantele sa fie luate cu asalt de catre utilizatorii de internet care ar urma sa fie deconectati de la retea.
„Implementarea acestui tratat in Romania ridica anumite intrebari, deoarece avem o anumita legislatie care este implementata si care priveste atat drepturile de autor cat si conexe si, in plus, s-ar incalca dreptul la viata intima si personala a utilizatorului de internet”, a declarat avocatul Dan Stef.
Romania a semnat ACTA la data de 26 ianuarie, la Tokyo, prin persoana lui Petre Stoian, insarcinatul de afaceri din Tokyo. La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul de la Bucuresti a precizat ca semnarea de catre Romania a Acordului Multilateral Antipiraterie nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, ci este doar o etapa dintr-un proces care ar urma sa se incheie in vara acestui an, cu un aviz din partea Comisiei Europene.
In sedinta de ieri, 23 februarie, a guvernului s-a luat decizia ca Romania sa amane procesul de ratificare a acestui acord pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta asupra acestui subiect.
Sursa: Andrei Gherghel