Vezi VIDEO
Fundatia Hope & Homes for Children, cea care inca din 1998 s-a implicat in inchiderea centrelor de plasament din Maramures, este pe cale de a renunta la serviciile de protectie a copilului pe care le desfasoara in judet, din cauza slabei implicari a autoritatilor, cele care ar trebui sa fie direct interesate de ajutorarea micutilor proveniti din casele de copii.
Reprezentantii HHC Romania sunt profund nemultumiti de modul in care autoritatile din judetul Maramures isi fac datoria in domeniul protectiei sociale. Acestia au spus ca se gandesc foarte serios sa aleaga un alt judet din tara unde autoritatile s-au aratat mult mai doritoare de a colabora cu fundatia HHC.
Cu toate ca numai in ultimii doi ani fundatia a investit aproape 850.000 euro in crearea unor conditii cat mai bune de trai pentru copiii proveniti din centrele de plasament, autoritatile din Maramures, prin nepasarea lor, sunt cat pe ce sa determine fundatia sa isi inceteze activitatea in judetul nostru.
„Noi nu le reprosam nimic (n.r., autoritatilor), cred ca ne asteptam la o mai buna colaborare, la o mai buna realizare a sarcinilor comune pe care le stabilim impreuna si la un mai puternic angajament in derularea programelor in care suntem parteneri”, a spus Stefan Darabus, director national HHC Romania.
In situatia in care HHC nu ar mai desfasura activitati in Maramures, sute de copii ar avea de suferit, sistemul institutional de protectie al copilului dovedindu-se, de-a lungul timpului, un esec.
„Mi-e si frica sa ma gandesc ce s-ar intampla daca noi am pleca. Trebuie sa spun ca acele obligatii ale noastre care sunt contractuale le vom respecta. Deci vom continua sa monitorizam si sa protejam mediul din serviciile deja existente, pentru ca aceasta este obligatia noastra contractuala, dar problema este aici, pe problema proiectelor in curs”, a aratat Stefan Darabus.
In perioada 2008 – 2010, numai in judetul Maramures, fundatia HHC a reusit sa reintegreze in familie sau sa previna abandonurile a 700 de copiii, 94 de copiii au ajuns in case de tip familial, 71 de copiii au fost ajutati sa ajunga in asistenta maternala. Iar pe langa ajutorul acordat copiilor in mod direct, HHC a organizat cursuri de formare profesionala pentru aproape 600 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Maramures.
Sursa: Andrei Gherghel