Vezi VIDEO
Noile proceduri de atestare a produselor traditionale, implementate inca de la finalul anului 2013 de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), par sa ii fi speriat pe maramureseni. Desi exista zeci de producatori in intreg judetul, nici unul nu a depus inca documentatia necesara pentru atestarea bunatatilor culinare ale zonei.
Reprezentantii asociatiilor de producatori din Maramures cred ca de vina pentru lipsa de interes este si documentatia extrem de stufoasa, dar si comoditatea oamenilor, care lasa aceste probleme pe ultima suta de metri.
„In primul rand, caietul de sarcini trebuie sa cuprinda traditionalitatea acestui produs, deci trebuie sa contina tot procesul tehnologic, de unde trebuie sa rezulte ca metoda folosita este una traditionala, mostenita de la parinti si bunici, ca se folosesc unelte traditionale si materii prime autentice, fara niciun fel de aditivi alimentari. Pe langa acestea, dosarul trebuie sa mai cuprinda toate documentele care sa ateste ca unitatea este inregistrata la Directia Sanitar-Veterinara si sa dovedeasca faptul ca este o unitate care proceseaza produsele si ca este atestata din toate punctele de vedere”, a declarat Ioan Tataran, presedinte onorific al Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale (APPT) Maramures.
Conform informatiilor oferite de reprezentantii producatorilor, in acest moment exista cateva zeci de dosare care fie au fost depuse deja la Directia Agricola, fie sunt pe drum catre ministerul de resort, astfel ca in cel mai scurt timp Maramuresul va avea o sumedenie de produse traditionale certificate, de la silvoiz la branzeturi si preparate din carne.
„Maramuresul este renumit pentru produsele traditionale si vom merge inainte cu silvoizul de Chioar, care este renumita, cu branzeturile, cu produsele din carne de porc mangalita, de asemenea avem o sumedenie de dulceturi si gemuri, dar si muraturi, avem produse de patiserie si cofetarie, prajituri facute dupa retete traditionale. Este o gama foarte variata de produse. Maramuresul este, zic eu, printre primele judete in ceea ce priveste produsele traditionale”, a adaugat Ioan Tataran.
Atestatul de produs traditional este un document important pentru toti producatorii, constituind criteriul principal mai ales in ceea ce priveste exportul acestor bunatati.
„Avantajul este foarte mare. In primul rand avand aceste atestate intram intr-o baza nationala de date ca si producatori de produse traditionale si ecologice si atunci suntem contactati sa participam la targuri sau la manifestari in marile retele de hipermarketuri. Mai mult, ele sunt foarte importante daca vrem sa iesim cu produsele din tara. Nici nu se pune problema sa vindem in strainatate fara ele. Cei care vor sa incheie contracte cu noi intreaba inca de la inceput daca avem atestate”, a declarat Constantin Libotean, presedinte executiv APPT Maramures.
Pana in prezent au fost atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale produse traditionale apartinand producatorilor din judetele Alba, Brasov, Bihor, Botosani, Covasna, Olt, Prahova si Suceava. Atestarea acestor produse mai poate fi facuta, conform graficului publicat de MADR, pana la data de 11 septembrie 2014.
Sursa: Tania Purcaru