Dupa ce fostul sef al SIF Banat Crisana sucursala Maramures, Constantin Muresan, a anuntat ca detine pachetul majoritar de actiuni al SC Piata Aliment SA, firma care controleaza 12 piete agroalimentare si targuri din municipiu, Consiliul Local Baia Mare a format o comisie de negociere, recunoscand interesul pentru acesta tranzactie.
In 1952, Comitetul Executiv al Sfatului Popular al regiunii Baia Mare a hotarat sa inceapa, cu ajutorul militarilor, constructia mai multor obiective: sediul Securitatii (acum al Inspectoratului de Politie al Judetului), Fabrica de Paine (demolata), Policlinica nr. 2 si actuala Piata Izvoare, principala piata a orasului. Pe atunci, dupa normele vremii, era mai simplu sa ridici o piata agroalimentara: cateva mese din lemn, niste baraci din placi fibro-lemnoase s-un gard.
„Cand am venit eu in piata, in ’68, erau mese de lemn, iar in fata erau niste baraci din PFL. O venit Uglar odata, care era la Comitetul Central, si o dat ordin sa le demolam. A doua zi s-o demolat si s-o facut bazarul din fata. In locul pietii din cartierul Sasar era un atelier de tamplarie facut atunci cand s-au construit blocurile de acolo. S-o demolat si s-o facut piata. S-acolo am avut reclamatii, ca-i prea aproape de bloc, ca-i… Si o venit Dancos, care era prim-secretar, o pus piciorul si o aratat: „Aici faci gardul si gata!”. In vremea aia am facut bazarul de la piata de la Albina, pe stanga, langa popicarie, s-a facut targul – s-a pietruit, s-a imprejmuit, s-a bagat apa si canal – deci s-o facut lucrari multe, multe”, isi aminteste Adiel Florian, directorul SC Piata Aliment SA.
Adiel Florian este administratorul pietelor din Baia Mare de 43 de ani. Inca din 1968, pietele erau unitati cu gestiune economica proprie, se autofinantau, insa avau dubla subordonare. Din veniturile realizate, 70% mergeau la Comitetul Executiv al Baii Mari si la Directia Comerciala. Din 1974, in urma unui decret al presedintelui Nicolae Ceausescu, in resedintele de judet s-au constituit administratii de piete. Legea a functionat pana in 1989.
Istoria privatizarii pietelor din Baia Mare
Adiel Florian povesteste cum, dupa 1989, au ajuns „oamenii muncii” de pe vremea comunistilor proprietari peste locul unde erau salariati si cum s-a luat decizia sa formeze o firma. Pentru ca niciun angajat nu cunostea legile economiei liberalizate de regimul post-comunist, Florian a pus degetul, la intamplare, pe o forma de asociere comerciala. Asa au ajuns angajatii pietelor din oras, administratori de societate comerciala.
„La revolutie toti o inceput sa traga de noi, Directia Comerciala, Primaria… Si atunci am zis: „Dom’le, stati un pic! Era Legea 31 si am zis ca ne facem societate. Nici n-am stiut noi atunci ce-i aia regie autonoma, ce-i societate cu comandita simpla, n-am stiut, nici n-am citit… Si eu m-am uitat pe formele de organizare si am pus degetul pe pozitia a doua: „Al doilea, zic, societate comerciala”. Si ne-am constituit ca si societate comerciala”, a recunoscut actualul director al SC Piata Aliment SA.
Florian a explicat si modul in care s-a transformat societatea comerciala care astazi este oferita spre vanzare Primariei Baia Mare de fostul sef al SIF Banat Crisana sucursala Maramures, Constantin Muresan, care sustine ca, impreuna cu sotia sa detine pachetul majoritar de actiuni.
„La piete eram intre 30-36 de angajati. Sigur, prima data in Consiliul de Administratie erau si imputernicitii statului: de la Finante, de la Consiliul Local… erau noua. Dupa ce am devenit societate comerciala, ei n-au mai intrat in Consiliul de Administratie, iar eu am fost numit, printr-o decizie a prefectului, c-asa era legea, director general la Piata Aliment SA si am facut Consiliul de Administratie in care au intrat un reprezentant de la FPS si unu de la FPP. De la FPP era SIF Banat Crisana. Asa a aparut Muresean in schema, dar n-avea putere, aveau 30%”, spune Florian.
In ’94, printr-o hotarare a Tribunalului Maramures, Primaria Baia Mare a desfiintat societatea Piata Aliment si au trecut-o in subordinea Primariei, ca regie autonoma. Oamenii lui Florian au atacat decizia la Curtea de Apel Cluj si au primit castig de cauza, decizia ramanand definitiva si irevocabila printr-o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
In timp, angajtii deveniti actionari au cumparat activele detinute de FPP si FPS si chiar au facut presiuni pentru ca ei sa detina actiunile majoritare, recunoaste astazi Adiel Florian.
„SIF Banat Crisana o vandut, printr-o compensare cu FPP, actiunile la o societate in Baia Mare care a devenit actionar majoritar. Noi am facut scandal atunci si am cumparat actiunile firmei. Printre cei care au cumparat actiunile era si Muresan Constantin. Avea 10 actiuni. Si o mers bine…”, spune actualul director al SC Piata Aliment SA. Insa acest „bine” a tinut doar pana la sfarsitul anului 2009.
„Vand pietele din Baia Mare. Caut cumparator.”
In octombrie 2009, Constantin Muresan (53 de ani), fost director la SIF Banat Crisana Maramures, a facut publica tentativa de a-si vinde actiunile detinute la SC Piata Aliment SA catre Primaria Baia Mare. Pachetul de actiuni pe care-l detinea insemna 48,74% din capitalul social.
Tot in 2009, Adiel Florian spune ca Muresan a incasat dividente de aproximativ 800 de milioane de lei vechi, atat cat ii revenea pe pachetul principal, dar nu majoritar de actiuni. Si Muresan a confirmat primirea dividentelor pe 2009. Asadar, in 2009, Muresan nu era actionar majoritar sau daca era ascundea acest fapt.
L-am intrebat pe cel care astazi sustine ca detine impreuna cu sotia sa peste 85% din actiunile societatii cand a devenit actionar majoritar. „Eu consider ca astazi nu ar fi oportun sa discutam despre un istoric vizavi de actionariatul societatii Piata Aliment SA deoarece la o societate comerciala actionariatul este intr-o continua miscare. Important este ca astazi familia Muresan detine peste 85% din capitalul social, fapt confirmat de Oficiul Registrul Comertului”, a declarat Constantin Muresan, actionar la SC Piata Aliment SA.
Cum a inceput circusu’
Scandalul dintre Adiel Florian si Constantin Muresan a inceput in 2009, de la bani. Pentru ca Piata Aliment SA, chiar daca valoreaza, dupa spusele directorului general, peste 20 de miliarde de lei vechi, este un biznis profitabil, chiar si pe timp de criza, doar dividentele pe anul 2009, cel mai acut al crizei economice, fiind de aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Fiecare dintre combatanti are insa o varianta proprie asupra divergentelor.
„Am incercat sa facem modernizari, aveam chiar un studiu, s-a facut un proiect, exista si un certificat de urbanism… Au fost neintelegeri intre Consiliul de Administratie si Consiliul Municipal Baia Mare, iar in momentul in care am cazut la consens, alt actionar din SC Piata Aliment SA (n.r., Florian) s-a opus modernizarii si asta a cauzat pierderea unei finantari de 800.000 – 850.000 de euro. Atunci am luat decizia de a gasi alta solutie. Pentru ca, ne convine sau nu, Consiliul Municipal, care este si proprietarul terenului, este cel mai in masura si cel mai interesat sa faca aceasta modernizare”, a explicat Muresan.
Florian spune ca Muresan e vinovat de scandalul in care a intrat SC Piata Aliment. „Acu doi ani si jumatate, din contul nostru, unde avea si Muresan drept de semnatura, au disparut 100 de milioane. Muresan a recunoscut ca i-a scos sa isi cumpere un apartament in Bucuresti. I-am cerut sa puna banii inapoi, ca daca nu ii fac denunt penal. O bagat banii inapoi, n-o avut ce face. Discutand cu el sa modernizam piata, ma trezesc intr-o zi cu un precontract. A zis ca rezolva el cu consilierii sa ne concesioneze terenurile, dar trebuie sa viram 800 de milioane de lei, ca le trebuie pentru alegeri. Am contractul ala aici! Eu m-am opus si de aici o inceput circusu’”, a declarat Adiel Florian.
Doua AGA si o singura firma
Dupa ce a inceput „circusu’”, cum il numeste Florian, au inceput si denunturile penale, procesele, contestatiile, dar si primele incercari ale lui Muresan de a intra la conducerea societatii. Fiecare din cei doi au convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si fiecare sustine ca este presedintele Consiliului de Administratie al SC Piata Aliment SA. Muresan sustine ca actul sau apare in Monitorul Oficial, Florian ca decizia respectiva a fost anulata de Curtea de Apel Cluj.
„El n-o lucrat nimic in societatea asta, niciodata. In decembrie 2009 am hotarat sa-l scoatem din Consiliul de Administratie, unde era vicepresedinte, sa ramana actionar. Am facut AGA, tot. El in ianuarie 2010 a facut o alta AGA, fictiva, cu unu Cighi de prin Zalau. S-a inregistrat la Registrul Comertului, apoi ne-am dus si noi si ne-am inregistrat din nou. Deci un fel de haloimas, inginerii financiare care nu-si au rostul… Pe aia de la Registrul Comertului nu ii intereseaza! Asta (n.r., Muresan), are stampila falsa, l-o cercetat Politia, si l-am atentionat pe Lazar (n.r., directorul de la Registrul Comertului)! Am fost si noi la Registru si, prin hotarare judecatoreasca, l-o scos pe el si ne-o bagat iara pe noi. Avem hartii si noi”, motiveaza Adiel Florian.
Hartii are si Muresan, numai ca spune ca ale lui sunt oficiale, fiind girate de diverse institutii ale statului. In schimb Florian il acuza pe Muresan ca vrea sa vanda ceea ce nu-i apartine.
„Astazi exista documente oficiale emise de organisme abilitate din cadrul Ministerului Justitiei prin care este inregistrat actionariatul. In ceea ce priveste conducerea societatii, recent, doua organisme ale statului, Garda Financiara si Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Maramures, au trimis doua adrese spre societate, adresate domnului Muresan Constantin, presedintele Consiliului de Administratie. Deci autoritatile locala, pe baza documentelor existente, recunosc conducerea societatii. Restul… timpul le va rezolva pe toate”, spune Muresan.
Insa directorul SC Piata Aliment SA spune ca AGA convocata de Muresan e ilegala si ca singura in masura sa se pronunte e justitia. „Cum faci tu AGA, sub 50% din actiuni, fara stampila societatii si iti majorezi capitalul? Se fac d-astea, sa stiti! N-ati vazut mai mari chestii! Pai o scos din banca peste 2 miliarde de lei, i-o tocat si nu este niciun document! Deci astea-s chestii care se-ntampla intre noi aici in societate! Si acuma ce cumpara Primaria? Vant de la Muresan? Cei ce-o sa cumpere o sa raspunda in fata legii. Iar specialistii aia, juristii, care zic ca el e actionar majoritar unde au fost cand cu Horia 46, de l-o bagat pe Anghel in puscarie? Ar trebuie sa stea inca 20 in puscarie! Pai acolo o fost multe semnaturi: Rodica Brad, Mirela, aialalta, Coros, tati… Ce juristi, dom’le?”, spune Florian.
A doua tentativa de vanzare
De la prima tentativa, esuata, a lui Muresan de a vinde municipalitatii actiunile pietelor agroalimentare din Baia Mare a trecut mai bine de un an. Dupa esec, Muresan a intrat intr-un con de umbra, iesind doar in primavara acestui an cu un document prin care sustine ca este actionarul majoritar.
In 1 aprilie 2011, insotit de mai multi agenti de paza si de un avocat, Muresan a incercat sa preia gestiunea societatii, insa a esuat in fata opozitiei lui Florian si a oamenilor sai. Dupa acest al doilea esec, Muresan a demarat negocierile cu Primaria pentru vinderea controlului asupra pietelor din oras.
„Impreuna cu sotia am facut oferta spre Consiliul Municipal Baia Mare sa ne vindem pachetul majoritar de actiuni pe care-l detinem la societatea SC Piata Aliment SA. In conformitate cu Actul constitutiv reactualizat, emis de catre Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Maramures, familia Muresan detine in jur de 85% din capitalul social de la SC Piata Aliment SA. Este un document emis de catre un organism al Ministerului Justitiei”, spune Constantin Muresan.
Florian sustine ca procesul privind actionariatul firmei e pe rol si arata o decizie a Curtii de Apel Cluj. „Procesul e pe rol, instanta se va pronunta. Cum poate cumpara Primaria sa faca o comisie ca sa cumpere? O sa pateasca ca si cu Horia 46, mai rau! Eu le-am spus, pentru a preintampina asta si am reclamat si la DNA. Asta-i o gasca, nu numai aici, pe tara, care au descoperit formele astea de a face bani fara sa faca nimic”, a mentionat Florian.
Adevarata miza
Sigur, numele celui care e actionar majoritar al SC Piata Aliment SA e neimportant pentru baimareni. Cand vine vorba despre forma in care se face comert in principala Piata agroalimentara din municipiu, criticile se indreapta asupra sistemului deplorabil. Administratorul pietei spune insa ca modernizarea e o poveste cu multi bani, pe care nu-i va investi nimeni, si ca, pana la urma, e mai bine asa cum e.
„Cine spune ca se fac bani aici si trebuie sa facem investitii are bai cu capu’. Pai trebuie cel putin un milion de euro! Dupa revolutie am avut un proiect pe piata de pe stada Cosmonautilor, 12.000 de metri patrati. O inceput Primaria sa concesioneze la unu, la altul, dar cand vazut ca-i valoare mare nu s-a mai ales nimic. Laptele trebuie adus de acasa cu cantaul si vandut. De ce nu cumpara lumea de dincolo, de la magazin? Pentru ca la piata ii mai ieftin, mai bun, mai proaspat. Laptele nu sa strica niciodata, se face lapte acru. Sigur c-ar fi bine cu frig si cu astea, da nu tine figura, eu am fost la Bucuresti, la Unirii, s-o desfiintat! Frigu’ ii in magazin, unde-i vanzatorul cu halat si cu asta… Noi ne facem rau cu mana noastra”, e convins Florian.
Daca frigul e in magazin, nu la piata, unde-i miza? Respectiv, care sunt activele societatii Piata Aliment SA, pentru ca scandalul nu este doar pentru Piata Izvoare, asa cum s-ar crede, ci pe 12 piete din Baia Mare. Conform Registrului Comertului, in mai 2011, SC Piata Aliment SA detinea pietele agroalimentare Izvoare, Gara, Ciocanului, Albina, Ferneziu, Vasile Alecsandri si Republicii, pietele de marfuri nealimentare Turnu Macelarilor, Blugi, Bazar, targul de animale si doua piete de autoturisme.
De fapt, aceasta este miza cumpararii pachetului majoritar. Terenurile pe care sunt cele 12 piete si targuri detinute de SC Piata Aliment SA sunt alte municipalitatii, insa, conform legii, proprietarul este obligat sa le inchirieze firmei, daca aceasta le solicita, ceea ce s-a intamplat pana acum.
Daca municipalitatea ar deveni actionar majoritar, nu ar mai cere prelungirea contractelor de concesiune a terenurilor de sub pietele nerantabile si ar putea sa dezvolte alte proiecte acolo. In plina criza de terenuri, municipalitatea ar putea profita de aceste cateva zone generoase.
Pretul de vanzare al controlului asupra pietelor
Dupa ce n-a reusit sa preia conducerea societatii desi sustine ca este actionar majoritar, Muresan a vrut sa negocieze cu Florian, insa spune ca acesta nu a reactionat, asa ca a avansat oferta Primariei Baia Mare. Fostul sef al SIF Banat Crisana sucursala Maramures a refuzat sa spuna pretul estimativ al actiunilor pe care le-a oferit spre vanzare, desi acestea ar fi platite din bugetul orasului, adica din banii baimarenilor, replicand, halucinant, ca… pretul nici nu conteaza prea mult.
„Intrebarea dumneavoastra este putin cu substrat si ma voi feri sa va raspund, pentru ca suntem in faza de negocieri cu acea comisie a Consiliului Municipal. Am dat in lucru unei firme specializate un studiu de evaluare. Negocierea va avea doua etape: o etapa de principiu, in care stabilim ce, cum si modalitatea de derulare, iar dupa ce am cazut de acord asupra acestei prime etape, convenind ce se vinde si cum se vinde, vom trece la valoarea de piata a actiunilor. Din punctul nostru de vedere, in jurul datei de 5 iulie vom avea si un pret vizavi de valoarea pe actiune sau valoarea intregului pachet de actiuni, restul depinde Consiliul Municipal. Pretul nu este important in aceasta negociere, sunt convins ca vom cadea de acord asupra pretului”, a spus Constantin Muresan.
Totusi, Florian sustine ca Muresan ar fi cerut 4 milioane de euro pentru actiunile pe care le detine si ca el e dispus sa i le cumpere, insa la pretul la care acesta le-a achizitionat, adica unul mult mai mic.
„Eu as fi in stare, daca asa se pune problema, cat s-o dat pentru o actiune la Piata? 600 de milioane. Poftim, du-te-n… ca-s un om corect. Dar lui io trebuit 4 milioane de euro! Asta-i bolund dom’le! Becali ii mic copil pe langa asta, da-i o gasca, nu-i numai el. Dupa revolutie o fost o forma de jegmaneala. Ti-ai bagat actiunile si n-ai mai vazut nimic in veci. Si chestiunile astea nu se pot face singure”, spune directorul SC Piata Aliment SA.
Cum si cand ar fi ajuns Muresan actionar majoritar
Desi Florian crede ca Muresan nu va sfarsi bine din povestea vanzarii actiunilor la Piata Aliment SA, informatii neconfirmate oficial acrediteaza ideea ca fostul sef SIF Banat Crisana sucursala Maramures ar fi ajuns in posesia actiunilor care figureaza pe numele sotiei sale dupa ce a dat un imprumut societatii, acesta fiind girat cu actiuni, imprumut care n-a fost rambursat in termenul prevazut in intelegere.
Desi nu a infirmat informatia, Muresan a refuzat sa lamureasca si acest aspect. „Este o problema care priveste o societate, priveste persoane fizice… Multumesc ca mi-ati pus aceasta intrebare, dar ramane la nivel de intrebare”, a spus Muresan.
Construita in urma cu 59 de ani, principala piata din Baia Mare, Izvoare, este scoasa la vanzare pentru a nimeni nu mai stie cata oara. O tranzactie care, daca se va definitiva, nu va fi lipsita de scandal. Insa pentru baimareni raman importante alte aspecte: pretul, capacitatea de investitie in modernizari si impactul pe care-l vor avea acestea asupra pretului de inchiriere – care se va refelecta asupra pretului produselor agroalimentare, respectiv asupra cumparatorului – si strategia prin care vor fi folosite celelelalte piete si oboare din patrimoniul societatii Piata Aliment.
Restul, asa cum spunea unul dintre interlocutori, e istorie. O istorie de 59 de ani de comert departe de normele de civilizatie. Pentru ca unii sunt convinsi ca si in mileniul III laptele se vinde mai bine din cantau.
Sursa: Catalin Vischi