Marii jucatori de pe piata de morarit-panificatie si oficialii din agricultura Maramuresului pun “cartile pe fata” si explica strategiile scumpirii in cascada a principalului produs din alimentatia romanilor: paine. Tot ei nominalizeaza cauzele acestei scumpiri si vorbesc despre rolul unor “tipi bine instruiti” in suprapunerea crizei graului peste criza economica.
De la productiile record ale “Granarului Ieuropei”, cum numea Baraganul presedintele comunist Ceausescu Nicolae, astazi se mai produce grau putin si nepanificabil, iar producatorii de paine traiesc din importuri de faina. Pentru ca peste criza economica s-a suprapus o criza a graului, materia prima a painii, preturile la paine au crescut, fiind resimtite din plin de populatie.
De ce a crescut pretul painii? Putea cineva sa preintampine acest fapt? Cat de reala sau de indusa e criza graului? Cat de mare e evaziunea fiscala din domeniu? Cine a gestionat gresit sau nu a vrut sa gestioneze criza graului, care a declansat o crestere in cascada a pretului painii? Factorii decizionali si jucatorii de pe piata de morarit-panificatie din Maramures au incercat sa lamureasca aceste dileme.
Regresul calitatii graului
In Maramures, din cele 83.000 de hectare de teren arabil, in 2010 s-a recoltat grau de pe… 3.089 de hectare. “Productia a fost de aproximativ 6.200 de tone… Atata grau s-a produs la noi in judet in anul 2010, dar Maramuresul nu este un judet cerealier. “In niciun caz nu a fost asigurata productia de faina pentru painea consumata in judet”, a spus directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures, Virgil Tantas.
Administratorul unei firme locale de panificatie, Aurel Bizo, a precizat ca a ajuns sa importe faina tocmai din Germania, cea produsa in tara nefiind de calitate. “Noi, romanii, am avut un soi (n.r., de grau) de panificatie foarte bun. Intre timp s-a diluat, s-a amestecat cu grau furajer… Nu avem grau de calitate decat foarte putin”, a mentionat Bizo.
Neavand grau, morarii l-au importat, iar brutarii au importat faina, implicit costul produsului finit a crescut.
Cum s-a produs criza graului
Oficialii din agricultura pun cresterile pretului la paine pe seama… secetei din Asia Centrala. “Zona de influenta a pretului painii decurge si din seceta care a fost in Rusia, Kazahstan, Asia Centrala, care e cel mai mare producator de grau din lume. Rusia a inghetat exporturile de cereale si de aici decurge aceasta marire a pretului de achizitie la grau, implicit la faina”, a explicat directorul DADR Maramures.
Insa seceta nu a fost doar anul trecut. In plus, desi detinem teren arabil, nu mai producem grau suficient si de calitate pentru industria panificatiei. Seful agriculturii maramuresene are o explicatie de rentabilitate economica halucinanta: e mai rentabil sa cumperi faina, decat sa o produci, desi aceasta implica… o investitie mai mare.
“Foarte putini panificatori au moara lor, sa-si produca faina, si pe buna dreptate: este mult mai rentabil sa-ti cumperi faina, sa o stochezi (cu costuri mai reduse) si sa procesezi cat ti se cere pe piata. Dar aceasta achizitie pe care o faci ca si procesator implica niste costuri marite”, a explicat Tantas.
Administratorul firmei de morarit-panificatie din Miresu Mare, Ioan Maties, a declarat ca pretul painii a crescut nu din pricina crizei mondiale a graului, ci din cauza celor care au favorizat aparitia crizei locale a materiei prime din panificatie.
Un fleac, l-am exportat…
In primele 11 luni ale anului trecut, cele mai mai incasari la export, aproape 360 de milioane euro, au fost aduse de grau si meslin (un amestec de grau cu secara). S-a exportat o cantitate de 2,36 milioane tone – numai in octombrie-noiembrie s-au exportat 550.000 de tone de grau si s-au importat 110.000 de tone prin comert intracomunitar si din tari terte.
La sfarsitul lunii ianuarie 2011, stocul strategic de grau al Romaniei era de aproximativ 720.000 de tone, iar oficialii din Guvern sustineau ca aceasta cantitate asigura necesarul de consum pana la noua recolta. Numai ca pretul painii crestea in fiecare zi, desi oamenii statului sustineau ca “exista suficient grau”.
“Pana acum am lucrat numai din graul propriu si din ce-am mai cumparat din imprejurimile judetului, dar acuma deja ii o problema, pentru ca foarte mult din productiile de grau si porumb s-au exportat. Eu am avut discutii cu senatorul Barlea, cu deputatul Banu, deputatul Bud si cu alti factori care ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma si sa fi gasit modalitati de a opri productia in tara. Ca ei spun ca este o piata comunitara, ca mai stiu eu ce… Dar daca vii cu un pret de interventie competitiv atunci, garantat ca fermierul roman n-ar fi fost obligat sa vanda pe piata externa”, a declarat maramureseanul Ioan Matie, unul dintre proprietarii celei mai mari mori din judet.
… si apoi l-am importat
In timp ce oficialii din agricultura romaneasca dau vina pentru cresterea pretului painii pe cei din sectorul privat de morarit-panificatie, acestia sustin ca statul… nu a vrut sa cumpere productia interna de grau si sa creeze stocuri strategice pana la recolta din acest an.
Pretul oferit de stat a fost de 101 euro pe tona de grau. Niciun producator nu si-a vandut recolta statului, ci unor privati care le-au oferit de doua ori mai mult decat statul, si au facut-o pentru ca erau presati de achitarea datoriilor de la banci, facute tocmai pentru a cultiva grau.
“Pretul de interventie stabilit, notificat de UE, este 101,4 euro/tona. Atat poate interveni statul ca sa faca achizitii. Imaginati-va ca la 101 euro nimeni nu vinde, pentru ca in momentul de fata pretul este sarit peste 200 de euro/tona. Cei care au grau nu-s dispusi sa il cedeze la acest pret”, a recunoscut seful DADR Maramures.
Numai in vara anului trecut, din Romania s-au exportat 1,7 milioane tone de grau la pretul de 200 de euro pe tona, iar acum importam grau cu preturi cuprinse intre 250 si 280 euro pe tona. Asa ca preturile la produsele din grau, implicit si la la paine, au crescut cu 10-15%.
Administratorul celei mai mari mori din judet, cea din Miresu Mare, a semnat deja un contract pentru import de grau din Ungaria. “Am cumparat de la fermierii romani, dar acuma nu mai avem grau romanesc sa macinam, asa ca am facut un contract in Ungaria, pe 2.000 de tone. Dar mai stiu eu ce vor face ungurii? S-ar putea sa se razgandeasca, pentru ca Ucraina a oprit exportul, Republica Moldova a oprit exportul…”, a declarat Ioan Maties.
Gruparea “tipilor bine instruiti”
Oamenii statului stiau perfect ce se va intampla cu productia interna de grau, numai ca, sustin ei, nu puteau face mai mult din cauza pretului stabilit de Comunitatea Europeana.
“Negustorul de cereale a venit la producator si i-a cumparat recolta in camp. De ce o vinde producatorul in camp? Pentru ca este dator la banca – are credite luate pentru infiintarea culturii. Si banca zice: daca nu-mi dai banii, pun sechestru. Si el este nevoit sa-l vanda in lunile de recoltare, iunie-iulie, la un pret subevaluat, iar comerciantul il exporta si apoi iese pe piata cand creste cererea de grau”, a explicat seful DADR Maramures, Virgil Tantas, strategia “perfect legala” a speculantilor.
Si panificatorul local Aurel Bizo povesteste despre o grupare de “baieti destepti” care au speculat criza graului si despre strategia lor, care s-a dovedit castigatoare sub obladuirea autoritatilor oarbe.
“Scumpirea asta (n.r., a graului) e o foarte inteligenta miscare manageriala. Niste tipi bine instruiti au cules in toamna tot graul (pentru ca noi n-avem silozuri – asta e cea mai mare porcarie a Romaniei, cultivam atata grau si nu avem silozuri sa-l depozitam, e o absurditate!), l-au incarcat pe vapor, l-au dus pe mare si l-au tinut acolo doua luni. N-au facut mai mult! A fost convenabil, l-au luat cu 200 de dolari tona si il vand acuma cu 600”, a explicat Bizo.
Tot Bizo a spus ca producatorii de grau din nord-vestul tarii au exportat graul in Ungaria. “Tot graul din partea noastra l-o dus acolo. Ei (n.r., ungurii) au silozuri, l-au depozitat si acuma ne vand faina din graul nostru, macinata-n Ungaria. Insa la preturi triple”, a mentionat Bizo.
Voalat, chiar si Ministerul Agriculturii recunoaste ca stia de reteaua de speculanti de pe piata interna. Intr-un document facut public doar dupa ce preturile de paine au explodat, se mentioneaza manifestarea unei cereri mari de grau, din partea unor comercianti care au achizitionat cantitati semnificative de pe piata si le-au directionat spre zonele portuare.
Totusi, statul a anuntat ca scoaterea graului din rezerva de stat si directionarea catre sectorul de morarit-panificatie “nu poate fi luata in considerare”. Asa cum nu ia in considerare nici varianta eliminarii taxelor vamale la importul de grau. Cu pretul graului de import tinut artificial ridicat, panificatorii spun ca au doua optiuni: sa declare faliment sau sa scumpeasca painea.
Costurile ascunse ale painii
Panificatorii maramureseni spun ca painea a devenit o afacere din care nu se mai obtine profit (pe care il obtin doar din celelalte produse de panificatie), dar continua sa o produca pentru ca exista cerere. Cea mai mare lovitura adaugata la pretul painii a fost cresterea TVA de la 19% la 24%. Apoi au urmat celelalte: majorari la grau, faina, sare, combustibili, gaz, energie electrica. Insa painea are si “costuri ascunse”: feliatul si ambalatul in folii.
“La poarta fabricii, in functie de sortiment, kilogramul de paine ar trebui sa coste 2,50-2,80 lei plus TVA. Insa va spun ceva: mai mult de 30% din costuri se duce pe lucruri care n-ar trebui sa intervina: feliat, bagat in folii, transporturi paguboase, adaosul din magazine… In plus, au crescut preturile la motorina, la gaz, la folii – cei de la Mediu ne obliga sa platim 2 lei/kilogramul de folie!”, a declarat Maties.
Alt producator local de paine, Cornel Poenar, a spus ca principala cauza a cresterii pretului painii este cresterea pretului fainii sau a graului, dar si a combustibililor. “Daca faina pana acum o cumparam cu 0,75-0,80 lei acum ii 1,8-1,85, a crescut cu peste 200% – pretul fainii e 40-50% din total cheltuieli pentru o paine. Pe langa asta a crescut si pretul motorinei, adica a distributiei, transportului… La noi, kilogramul de paine s-a scumpit de la o medie de 2,3 lei plus TVA la 2,7 lei plus TVA”, a explicat Poenar.
Si Bizo sustine ca scumpirea pe fondul reducerii veniturilor clientilor e un paradox, insa confirma ca vor continua cresterile pretului painii. “Painea s-a scumpit, dar va continua sa se scumpeasca. In octombrie cumparam kilogramul de faina cu 0,75 lei, iar in ianuarie am cumparat cu peste 2 lei/kilogramul. De trei ori s-a scumpit faina si aceasta reprezinta 70% dintr-o paine. Nici nu stiu cum o ducem pana la noua recolta”, a explicat Bizo, care in octombrie vindea kilogramul de paine cu 4 lei, iar acum a ajuns la 5 lei.
Falimentul populatiei, falimentul procesatorilor
Reprezentantul agriculturii in Guvernul Romaniei, ministrul Valeriu Tabara, i-a acuzat de cresterile pretului la paine pe toti cei din lantul de distributie, producator de grau, morar, transporator si procesator, spunand ca majorarile sunt artificiale, nesustinute de realitate, in conditiile in care producatorii de grau primesc chiar subventii.
In schimb, cei care activeaza pe piata de morarit-panificatie sustin ca principalul vinovat e statul, care a crescut TVA-ul cu 5 procente la un produs de baza, nu tine in frau cresterile preturilor utilitatilor si carburantilor (care se adauga la pretul final al painii), ca nu le-a prea platit producatorilor de grau nici subventiile pe suprafata, ca le permite asiguratorilor sa nu le incheie asigurari pentru culturi in caz de calamitati si ca lupta impotriva evaziunii fiscale din domeniu a fost doar praf in ochi.
“Pe zi ce trece profitul este mai mic si mai mic si n-ar fi bine sa ajungem foarte putini pe piata painii. O scadere a pretului painii ar duce la disparitia unor jucatori din acest sector. Disparand acesti jucatori, in loc sa fie o concurenta pe calitate si pret, ar putea sa se creeze un monopol a catorva bine finantati”, a explicat Ioan Maties.
“Acum toata lumea merge la pretul minim, de subzistenta, dar se decapitalizeaza, pentru ca utilajele sunt scumpe – nu-si fac calculul de amortizare si intr-un an toata lumea merge-n jos pana intr-o zi cand trebuie sa-nchida. Baietii instruiti au speculat povestea asta cu lipsa de grau, au provocat o criza a fainii si graului, si-n fiecare zi scumpesc materia prima. Eu cum sa scumpesc painea-n fiecare zi? Imi crapa obrazul in fata clientului…”, a spus panificatorul Aurel Bizo.
Cum poate fi scazut pretul painii
“Care ar fi modalitatea de a remedia situatia asta cu pretul painii? Sa semanam grau de primavara (e productie mai mica, dar nu lasam dom’le sa ne moara copii de foame), scaderea TVA-ului (numai noi ne-am harnicit sa avem 24% TVA la paine) si taxarea inversa, adica TVA-ul la ultimul consumator”, a spus panificatorul Ioan Maties.
In schimb, administratorul Bizo spune ca baza ar consta din reducerea evaziunii fiscale. “Controlul impotriva evaziunii a fost o minune care a durat trei zile – era tot asa o perioada de scumpire a painii si Guvernul a facut o miscare de intimidare. De fapt, nu s-a facut nimic. Se lucreaza la negru, se fac tot felul de artificii sa poata sa se aduca painea la un pret cat mai scazut. Am vazut la Hunedoara doua kilograme de paine cu 4 lei, cand numai faina din painea aia costa 4,5 lei. E limpede, la negru, la negru, tot facut la negru!”, a explicat Bizo.
Pana cand se va face ceva, mari consumatori de paine, romanii resimt puternic majorarea pretului la acest produs. Si o vor resimti in continuare, chiar daca si asa era impovarat de criza financiara ce pare sa nu se mai sfarseasca. Panificatorii spun ca majorarile viitoare sunt inevitabile.
Foto: eMM.ro
Sursa: Catalin Vischi