Vezi VIDEO
Autoritatile locale si judetene au semnat astazi, 17 octombrie, contractul pentru reabilitarea si extinderea retelei de distributie a apei potabile si a retelei de apa uzata in Seini, Sabisa si Targu Lapus. Este vorba despre o investitie totala de peste 31 de milioane de lei, care prevede asigurarea accesului la servicii de apa potabila si canalizare conforme standardelor europene, realizandu-se bransarea la sistemul de alimentare cu apa si racordarea la sistemul de canalizare a populatiei din cele trei localitati cuprinse in proiect.
Contractul, cu o durata de executie de 14 luni, prevede lucrari de extindere a retelelor, amplasare de noi statii de pompare, atat pentru apa potabila cat si pentru apa uzata, precum si reabilitarea turnului de apa din Seini dar si construirea unui rezervor in Targu Lapus.
“Acest proiect de reabilitare si extindere a retelelor de distributie si a retelelor de apa uzata cuprinde orasele Seini si Targu Lapus, vorbim aici si de comunitatea din Sabisa. Va fi un contract gestionat de societatea Vital si va fi construit de societatea Tehnodomus SA. Este un contract de 31 milioane lei plus TVA si o durata de executie de 14 luni. Pentru ca suntem in Seini, vreau sa va mentionez ca aceasta localitate va avea, in acest proiect, o extindere a retelei de distributie a apei potabile, in Sabisa, de aproape 4 kilometri si o extindere a retelei in restul orasului Seini, de 20 kilometri, un rezervor, noua statii de pompare de apa uzata, extindere de retele de apa uzata pe o lungime de 18 kilometri, trei statii de pompare a apei si reabilitarea turnului de apa potabila”, a explicat Catalin Chereches, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Maramures.
Presedintele ADI Maramures a precizat ca aceste lucrari vor fi atent monitorizate, in asa fel incat relatia constructorului cu autoritatile locale dar si cu cetatenii din cele trei localitati sa fie una constructiva, iar calitatea lucrarilor si termenul de executie sa fie respectate asa cum prevede contractul.
“Ma intereseaza, intr-un mod foarte clar si direct, relatia pe care o are constructorul, atat cu societatea Vital, cat si cu ADI, dar in special cu comunitatea. Constructorii nu sunt de capul lor pe strazile din Seini, asa cum nu trebuie sa fie de capul lor nici pe strazile din alte comunitati. Relatia cu primaria trebuie sa fie una constructiva, iar relatia cu fiecare cetatean prin fata caruia treci cu conductele trebuie sa fie la fel. Sunt cateva conditii pe care le impunem, atat contractual, cat si la nivel de relatii interumane. In primul rand, ne intereseaza calitatea lucrarilor si termenul de executie. Sunt doua lucruri de la care nu abdicam”, a adaugat Catalin Chereches.
Gabriela Tulbure, primarul localitatii Seini, a declarat ca ziua de astazi este una extrem de importanta pentru comunitatea din care face parte si ca reprezinta un pas spre civilizatia secolului 21.
“Azi, pentru Seini, este o zi istorica si nu spun acest lucru la intamplare, pentru ca pana la semnarea acestui contract de reabilitare a retelelor de apa potabila si apa uzata, in orasul nostru avem, in secolul 21, cinci kilometri de canalizare si 13 kilometri de retea de apa potabila. Avem blocuri fara canalizare. Toate presiunile mele pentru semnarea acestui contract au fost intemeiate, pentru ca doresc o mai buna calitate a vietii oamenilor din orasul Seini, carora le datorez acest lucru”, a marturisit Gabriela Tulbure.
Alexandrina Bancos, managerul general al Vital, operatorul regional de apa si canal din Maramures, a declarat ca acest contract este unul extrem de important deoarece va creste calitatea serviciilor oferite de societatea pe care o conduce.
“Speram ca, odata cu incheierea acestui contract, clientii nostri sa fie mult mai multi si mai satisfacuti de serviciile oferite, iar calitatea apei si a serviciului de canal sa fie pe masura asteptarilor. Este un contract foarte important, in primul rand pentru comunitate, dar si pentru compania Vital”, a precizat Alexandrina Bancos.
Acest contract de lucrari se deruleaza in cadrul proiectului „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures”, cofinantat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu 2007-2013 si are o valoare totala de peste 500 de milioane de lei.
Sursa: Tania Purcaru