Vezi VIDEO
Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a mai facut un pas important pentru realizarea celui mai mare parc industrial din tara. Astfel, in sedinta de Consiliu Local de astazi, alesii au votat pentru incheierea unui protocol de colaborare intre comuna Dumbravita, comuna Grosi, comuna Recea, Asociatia composesorala Mocira, Recea, Parohia Ortodoxa Sasar respectiv Zona Metropolitana Baia Mare si municipiul Baia Mare. Parcul ar urma sa fie construit in Zona Industriala Sud a municipiului Baia Mare si, printr-o cooperare cu orasul Tautii Magheraus, acesta ar putea sa se extinda pana la aproximativ 1.000 de hectare.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a aratat ca aceste demersuri sunt de natura formala pentru a putea depune documentatia la Ministerul Dezvoltarii si pentru a putea obtine titlul de parc industrial.
“Cred ca, in acest moment, avand in vedere ca cel mai mare parc industrial are undeva la 350- 400 de hectare vom putea numi acest parc industrial ca fiind cel mai mare parc industrial din tara. Imi doresc foarte mult acest lucru, mai ales ca de prea multi ani, si din punct de vedere al relatiei cu Guvernul, si din alte puncte de vedere Baia Mare nu a avut o ascensiune din punct de vedere economic ci, dimpotriva, un regres. Asta si din cauza faptului ca economia in ultimii 50 de ani nu a fost structurata intr-un mod sanatos dar cred ca e randul nostru sa luam lucrurile intr-un mod absolut serios si sa generam parghiile ca mediul economic sa se simta protejat in Baia Mare si sa poata sa aiba apetit pentru a investi mai mult”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Pentru ca Baia Mare sa detina cel mai mare parc industrial din Romania municipiul are si anumite avantaje.
“Avem in mod natural in acest moment un avantaj, acela ca municipiul Cluj, cu tot ceea ce inseamna zona metropolitan, este deja aglomerat, suprasaturat. Nu mai exista suficienta forta de munca pentru ceea ce inseamna dezvoltare economica a zonei Cluj. Oradea isi atinge incet-incet punctul de varf si cred ca si pozitionarea foarte aproape de Ucraina, care ne poate ajuta din punct de vedere logistic, ca si apropierea de granita cu Ungaria poate sa reprezinte un avantaj pentru municipiul Baia Mare”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Din punctul de vedere al Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare cea mai mare problema a acestui demers ar fi accesibilitatea.
“Aici vorbim despre modul in care, timp de 25 de ani, a fost gestionata politica de accesibilitate la nivel national. Dupa modul in care s-au nominalizat cate un ministru al Transporturilor sau un prim-ministru sau au existat grupuri politice mai influente intr-o zona a tarii sau dintr-o alta zona s-au generat si investitiile in infrastructura. Maramuresenii mai cu bun simt, mai rusinosi, mai putin vizibili in zona guvernamentala nu au reusit sa bata cu pumnul in masa. Politica ultimilor 25 de ani aceasta a fost, a pumnului in masa. Pentru acest demers si pentru infiintarea unui parc industrial, principalul handicap al nostru este accesibilitatea, faptul ca nu avem conexiuni foarte bune la rutele importante nici feroviare, nici auto si sa nu mai vorbim de cele aeriene. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi o provocare”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate care prevede realizarea in municipiul Baia Mare a celui mai mare parc industrial din Romania au fost deja alocate din bugetul local pe anul 2015.
Sursa: Simona Vasiac