Vezi VIDEO
Municipalitatea analizeaza oportunitatea preluarii activelor Romplumb si crearea unui centru industrial in zona cartierului Ferneziu. Ministerul Economiei a transmis administratiei publice locale propunerea de preluare a activelor Romplumb, acesta fiind unul dintre subiectele de discutie ale alesilor baimareni la sedinta ordinara a Consiliului Local de astazi.
Activitatea Romplumb a fost inchisa in 2011, din cauza unei datorii de circa 200.000 euro, iar atunci 500 de oameni au fost dati afara intr-o secunda. Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a declarat ca ar fi oportun pentru autoritatea locala sa genereze un pol de dezvoltare economica in acea zona, mai ales ca prelucrarea minereurilor a fost un domeniu de succes in Baia Mare, in anii de dinainte de Revolutie.
“Cred ca este momentul sa implicam autoritatea locala si sa generam acolo un pol de dezvoltare economica. Cred ca aceasta zona se preteaza la un astfel de obiect de activitate, pentru ca de mai bine de 100 de ani acolo a existat o astfel de activitate, iar oamenii din cartierul Ferneziu si alti baimareni specializati in ceea ce inseamna prelucrarea minereurilor ar putea sa aiba o sansa pentru a-si gasi din nou un loc de munca. Va trebui sa analizam foarte bine ce si cum dezvoltam acolo, bineinteles intr-un mod in care sa respectam cu strictete normele de mediu”, a declarat Catalin Chereches.
Edilul baimarean a propus chiar nominalizarea unei comisii care sa analizeze oportunitatile din aceasta zona, atat din punct de vedere tehnic cat si economic. Au fost propusi, astfel, viceprimarul Istvan Ludescher, directorul Vasile Barbul, respectiv consilierii locali Dumitru Matei, Serban Bondici, Stefan Pop, Dorel Muresan si Stefan Lupsa. Acestia vor analiza oportunitatea preluarii, prin dare in plata, respectiv cu titlu gratuit a acestei baze industriale.
“Sunt in Austria si Germania autoritati locale, primarii, care sunt actionare la fabrici de paine sau bere, la firme auto. Cred, asadar, ca nici municipiul Baia Mare nu face o greseala, atata timp cat poate sa genereze, cu costuri minime, locuri de munca si dezvoltare economica. Cu atat mai mult cu cat vorbim despre un sector care in municipiul Baia Mare reprezinta o traditie.
Daca ne uitam la ce a reprezentat Baia Mare de-a lungul timpului din punct de vedere economic nu vom afla ca acum 200 de ani se faceau aici confectii, ci ca oamenii erau orientati spre diverse activitati ce tin de exploatarea unor resurse. Bineinteles insa ca acest lucru trebuie facut intr-un mod prietenos fata de mediu, respectand perfect normele de mediu”, a adaugat Catalin Chereches.
Baza de la Romplumb cuprinde inclusiv instalatiile care au fost modernizate si constituie astfel o zona utila din punct de vedere industrial.
Sursa: Tania Purcaru