Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare analizeaza daca este oportuna preluarea activelor Romplumb, urmata de transformarea vechii platforme industriale intr-o baza tehnologica. In sedinta Consiliului Local de astazi, 15 octombrie, alesii baimareni au discutat pe marginea adresei primite din partea Ministerului Economiei, care solicita Consiliului Local opinia referitoare la o eventuala preluare a activelor SC Romplumb SA.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a declarat ca o astfel de preluare ar fi oportuna, in cazul in care costurile pe care le implica sunt minime, mai ales ca platforma ar putea fi folosita pentru dezvoltarea unor activitati de interes public local.
“Dupa cum bine stiti, de cativa ani, societatea Romplumb se afla in insolventa, Ministerul Economiei ne-a transmis aceasta solicitare, sa ne exprimam punctul de vedere cu privire la preluarea, fara plata, fara bani, ci prin dare in plata, a acestor active, a platformei Romplumb. Consider ca pana la sedinta ordinara din 31 octombrie va trebui sa ne documentam cu privire la poluare, protectia mediului, obligatiile de mediu pe care le-am putea avea acolo. Consider, in principiu, ca este util pentru municipiul Baia Mare, daca nu necesita costuri din bugetul local, sa preia aceasta platforma, pentru a putea sa dezvoltam diverse tipuri de activitati acolo”, a explicat Catalin Chereches.
Primarul a precizat ca exista si posibilitatea ca decontaminarea zonei sa se faca pe fonduri europene, iar in zona sa se dezvolte o baza tehnologica, mai ales ca aceasta platforma este una cu un istoric industrial important pentru municipiul Baia Mare.
“Fiind o chestiune care vine, intr-un fel, gratuit spre municipiul Baia Mare si daca nu ar necesita costuri suplimentare cu privire la protectia mediului sau ar exista posibilitatea ca din fonduri europene sa facem eventual decontaminari, sa realizam dezvoltarea unei baze tehnologice acolo sau de alt tip, cred ca poate fi util pentru muncipiul Baia Mare. Este una dintre zonele care a generat dezvoltare pentru municipiul nostru si este o zona cu un istoric industrial. Nu stiu daca putem sa readucem potentialul la aceeasi cota cum era odinioara dar, totusi, cred ca o suprafata considerabila de teren si diverse imobile care inca mai pot fi folosite sunt utile pentru municipiul Baia Mare”, a adaugat Catalin Chereches.
Pana la sedinta din 31 octombrie va fi pregatita o intreaga documentatie cu privire la aceasta platforma, inclusiv estimarea eventualelor costuri de ecologizare a zonei. Astfel, alesii baimareni vor putea decide daca vor aproba preluarea acestor active, iar in acest caz sa fie demarate mai apoi discutii vizavi de functionalitatea ce va fi data acestui perimetru.
Sursa: Tania Purcaru