Vezi VIDEO
Copiii aflati in situatii de risc social si parintii acestora vor avea parte de acces mai usor la servicii sociale si la un set complet de programe de educatie. Pentru aceste demersuri, astazi, in municipiul Baia Mare, a fost lansat proiectul “Incluziunea sociala a copiilor prin acees la educatie”. Planul are o perioada de implementare de 16 luni si face parte dintr-un program finantat din fonduri europene si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare. Parteneri in acest proiect sunt Scoala Gimnaziala “Nicolae Balcescu”, Colegiul National “Mihai Eminescu” si Fundatia Hope and Homes for Children Romania.
Valoarea proiectului se ridica la aproximativ trei milioane de lei si scopul lui este promovarea incluziunii sociale a copiilor aflati in situatii de risc prin imbunatatirea frecventei scolare, infiintarea unor servicii inovative si integrate si o mai buna pregatire a profesionistilor implicati in aceste activitati.
“Este un pas pe un drum destul de lung care, cu siguranta, va da rezultate pozitive. Intr-un anumit aspect, doar acest drum poate sa genereze rezultate pozitive. Sunt vulnerabilitati pe care le au anumite grupuri, anumite comunitati si vulnerabilitatile respective nu pot fi rezolvate decat prin educatie. Sunt lucruri pe care nu le mai putem face cu parintii sau nu le mai putem slefui la parinti dar le putem cu siguranta, prin educatie, oferi tinerilor. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il rezolve orice fel de comunitate, in mod constant, coerent, este educatia pentru fiecare. Unii au sanse sa aiba o familie echilibrata, frumoasa care sa inteleaga care este menirea unui om in societate si isi educa copiii in acest sens, iar altii nu au aceasta sansa. Cred ca acolo trebuie sa intervenim si sa compensam ceea ce, de multe ori, familiile nu inteleg sau de fiecare data trebuie sa ne gandim la faptul ca un copil, primind educatie, va fi corect integrat in comunitate si in societate si va putea sa fie un factor de echilibru si de dezvoltare in societate si in comunitate”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Proiectul se adreseaza unui numar de 230 de copii aflati in situatii de risc, 130 de reprezentanti legali ai acestora si 120 de specialisti. Aplicantul proiectului este Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare prin Serviciul Public de Asistenta Sociala.
Partenerii planului au aratat ca un astfel de program de incluziune sociala prin educatie este unul bine venit. De exemplu, la Scoala Gimnaziala “Nicolae Balcescu”, 65 de copii vor fi beneficiarii directi al acestui program.
“Rolul nostru ca unitate scolara este de a pregati acesti copii pentru o noua insertie sociala si profesionala pentru a promova principiul egalizarii sanselor si de a oferi acestor grupuri vulnerabile, acestor grupuri dezavantajate un nou viitor”, a declarat Silvia Pop, directorul Scoalii Gimnaziale “Nicolae Balcescu” din Baia Mare.
Un alt partener in proiect este Fundatia Hope and Homes for Children Romania.
“Studiul anterior proiectului ne spune in felul urmator: in fiecare an, Serviciul Public de Asistenta Sociala cere masuri de protectie speciala pentru 160 de copii. Asta inseamna ca pentru 160 de copii se considera ca familia a esuat in a le asigura ingrijirea, protectia si bunastarea. Este o cifra ingrijoratoare. 160 de copii sunt rupti de familiile lor in fiecare an in municipiul Baia Mare si este doar o bucata mica din numarul total al copiilor aflati in situatii de risc. De asta, proiectul de fata este mai mult decat bine venit si mai mult decat la timpul potrivit. Este exact momentul potrivit in care sa se abordeze intr-un mod conjugat si integrat problema copiilor si a familiilor aflati in situatii de risc pentru a le asigura toate cele trei componente, ingrijirea, protectia si bunastarea”, a declarat Otto Sestak, reprezentant HHC Romania.
In cadrul proiectului, beneficiarii se asteapta sa reuseasca reabilitarea si dotarea a trei centre sociale, realizarea unui centru de voluntariat, un plan de actiune privind promovarea si protectia drepturilor copilului precum si trei campanii de informare si constientizare a rolului importantei educatiei in incluziunea sociala, prin centrul de voluntariat.
Sursa: Simona Vasiac