Vezi VIDEO
Strategia teritoriala integrata a Zonei Metropolitane Baia Mare a fost finalizata, in cadrul Proiectului STATUS. Acesta si-a propus identificarea problemelor actuale in dezvoltarea urbana si metropolitana, prin implementarea unor abordari inovative. Rezultatele finale ale proiectului, pe langa elaborarea acestei strategii integrate, vor fi organizarea unui grup operational metropolitan, cu rol de coordonare si monitorizare a tot ceea ce inseamna implementarea strategiei teritoriale integrate, respectiv crearea unui Centru Metropolitan, ca loc de dezbatere si prezentare a proiectelor cu impact pentru Zona Metropolitana Baia Mare.
Strategia teritoriala integrata are drept obiective prioritare dezvoltarea unei zone urbane functionale, cu concentrari economice competitive si centre logistice, puternic conectata la retelele de export, dezvoltarea locala durabila si crearea unor sisteme integrate de servicii publice, inclusiv de transport ecologic.
“Strategia teritorial integrata se bazeaza pe conceptul de dezvoltare a Zonei Metropolitane, dezvoltare care este structurata in doua etape: etapa 2014-2020, care se va concentra pe zona 1 de dezvoltare, identificata la nivelul municipiului Baia Mare si in jurul sau, pe o raza de circa 15 kilometri, asa-zisa zona urbana functionala, respectiv etapa a doua, 2020-2030, care se va referi la o zona putin mai indepartata, cu caracter preponderent rural, zona a 2-a de dezvoltare. Precizez faptul ca aceasta strategie ia in considerare toate cele 19 unitati administrativ teriroriale membre ale Zonei Metropolitane, iar aceasta abordare ne va ajuta sa facem o integrare atat a zonelor urbane, cat si a zonelor cu caracter rural din arealul metropolitan”, a explicat coordonatorul proiectului STATUS, Paul Pece.
Zona Metropolitana Baia Mare cuprinde 19 unitati administrative-teritoriale – municipiul Baia Mare, cinci orase si 13 comune, cu o suprafata totala de aproape 1.400 de kilometri patrati si cu o populatie de circa 215.000 de locuitori – circa 25% din populatia totala a judetului Maramures. Strategia teritoriala integrata costituie, de fapt, punctul de plecare pentru tot ceea ce inseamna dezvoltarea aceste zone, atat din punct de vedere al infrastructurii si serviciilor, cat si economic.
“Acest plan este un punct de pornire. Ca orice plan, acesta este punctul de pornire pentru implementare, dar implementarea este o chestiune pe care trebuie sa o facem noi si atunci, aici, grupul operativ metropolitan va avea un rol foarte important. Nu trebuie sa gandim utopic, sa spunem ca avem un plan si mergem direct la implementarea lui. Orice astfel de plan este mereu viu, este ceva care se schimba zi dupa zi. Noi avem un instrument, recunoscut si la nivelul Comisiei Europene, ca fiind un instrument bun”, a declarat Pietro Elisei, expert in dezvoltarea metropolitana.
Aceasta strategie, unica la nivelul intregii tari, va fi extrem de importanta pentru urmatoarea perioada de finantare europeana. “La nivelul Uniunii Europene am trecut in urmatoarea perioada de finantare, iar prioritatile vor fi altele. Nu se mai acorda direct dezvoltarii urbane si locale, ci mai degraba retelelor, parteneriatelor, industriilor creative, dezvoltarii economice si competitivitatii, care nu sunt neaparat lucruri palpabile ci mai degraba mijloace care ii fac pe oameni sa lucreze impreuna. Noile cuvinte cheie pentru Europa 2020 sunt sustenabilitate, competitivitate, cercetare si inovare, industrie creativa si faptul ca autoritatile locale primesc din ce in ce mai multa responsabilitate in a-si autogenera dezvoltarea si fondurile aferente acesteia. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne gandim la metode mai creative de a genera fonduri si de a ne asocia, pentru a putea implementa proiecte”, a declarat Livia Morega, expert proiecte.
Strategia teritoriala isi propune crearea unor conditii adecvate pentru sprijinirea initiativelor economice locale, precum amenajarea de parcuri industriale, crearea de centre logistice si de clustere, atragerea investitiilor straine si promovarea parteneriatelor public-private.
Sursa: Tania Purcaru