Vezi VIDEO
Sirul dezbaterilor publice pe tema noului Plan Urbanistic General (PUG) a continuat astazi, 28 noiembrie, discutiile axandu-se pe procedura de mediu. La dezbatere au luat parte consilierii locali, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai institutiilor implicate in elaborarea PUG-ului, dar si ai societatii civile.
Primarul Catalin Chereches a aratat ca noul Plan Urbanistic General va fi adoptat doar dupa ce intreaga comunitate va cunoaste in amanunt ce functionalitate va avea fiecare zona a orasului.
„Planul Urbanistic General trebuie sa genereze linia de dezvoltare a municipiului Baia Mare pentru urmatorii ani, iar acest lucru nu se poate intampla oricum. In primul rand nu trebuie sa se intample dictat de alte interese nelegitime, ilegale, ale unora care nu au nici o treaba cu comunitatea baimareana. Dezvoltarea orasului trebuie sa se intample exclusiv in acord cu ceea ce isi doresc baimarenii. Nu prin prisma a ceea ce isi doresc unii care au venit neinvitati in Baia Mare, care vor doar sa se foloseasca de comunitate pentru a-si umple buzunarele, care au impresia ca daca au un metru patrat de teren trebuie neaparat sa aiba si un profit extraordinar de mare. Castigul pentru comunitate si pentru baimareni trebuie sa fie legat de conditiile de trai din acest oras, de civilizatie, de dezvoltarea economica care respecta conditiile de mediu, de un oras care trebuie sa se raporteze la ce a acumulat ca valoare urbanistica si nu doar la o simpla aglomerare urbana”, a spus primarul Catalin Chereches.
O alta tema abordata a fost situatia cartierelor supraaglomerate. In acest caz, primarul a aratat ca in cadrul sedintei Consiliului Local de maine, 29 noiembrie, le va propune alesilor locali sa isi dea acordul de principiu pentru ca Planurile Urbanistice Zonale sa fie promovate pe viitor de catre Administratia Publica Locala si nu de catre investitori privati. Aceasta initiativa vine in urma deselor cazuri in care au fost ridicate constructii neadecvate in zone de blocuri, fapt care a dus inclusiv la nemultumirea cetatenilor care locuiesc acolo.
„Sunt cateva dorinte pe care le avem vizavi de zone centrale ale unor cartiere ale municipiului, care sunt in pericol de a fi mobilate cu constructii haotice. Si aici nu ma feresc sa nominalizez. Vorbesc despre zona Pietrosul, Marinescu, Iuliu Maniu, zona Salii Sporturilor, Moldovei si mai sunt alte cateva. Tot ce inseamna astfel de zone, centre de cartier, sunt de maxim interes public. Fiind vorba de interes public nu mai permitem entitatilor private, indiferent daca vorbim de persoane juridice sau fizice, sa mai faca Planuri Urbanistice Zonale. Aceste PUZ-uri vor fi facute de catre autoritatea locala. Noi vom stabili ce se intampla in acele zone, chiar daca sunt si terenuri private, mentionand modul in care ii vom despagubi, ii vom expropria, vom face schimb de terenuri sau vom gasi metode de a-i despagubi pe cei care au obtinut acele terenuri”, a mai spus primarul Chereches.
De la aceasta dezbatere nu au lipsit nici discutiile legate de societatea Romaltyn, ai carei reprezentanti isi doresc reluarea activitatii. In acest caz, primarul Chereches a spus inca o data ca nu va accepta sub nici o forma activitati de prelucrare a minereurilor sau a deseurilor miniere, prin metoda cianurarii, pe raza municipiului Baia Mare. De asemenea, edilul a subliniat faptul ca nu va permite nici unei societati sa deruleze activitati care pun in pericol siguranta si sanatatea cetatenilor, nici in prezent, dar nici in viitor.
„In municipiul Baia Mare, ca principiu de lucru, nimic nu se face impotriva dorintei comunitatii. Mai ales cand e vorba de o chestiune sensibila, de a prelucra minereuri prin cianurare. Prelucrare cu cianuri vrea sa faca astazi Romaltyn, dar maine poate sa vrea sa faca altcineva. Nu discutam aici despre numele societatii, ci de principiu. Lucrul acesta nu se pate intampla intr-o zona locuita in municipiul Baia Mare, care are alta destinatie si pe care baimarenii si-o doresc altfel a fi dezvoltata. Acolo trebuie sa existe functiuni de ordin universitar, sportiv, agrement, locuinte si servicii. Eu ii invit pe cei care au intentii diverse, sa respecte legea, opinia, dorinta comunitatii baimarene si sa isi gaseasca o zona industriala, langa halda de steril sau langa iazul de decantare, dar nu in centrul municipiului Baia Mare! Orice lucru, pe langa ca trebuie sa aiba acceptul comunitatii, ca si principiu european, mai trebuie sa respecte si legea si normele de mediu”, a punctat Catalin Chereches.
Sursa: Cosmin Carp