Astazi, la centrul expozitional Millennium, a avut loc o intalnire intre reprezentantii autoritatilor locale din Baia Mare si Targu Mures. Obiectivul a fost realizarea unui parteneriat intre cele doua administratii in scopul dezvoltarii metropolitane a celor doua centre. Au fost prezenti la eveniment primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, directorul Zonei Metropolitane Targu Mures – Maria Vajda, directorul executiv al Zonei Metropolitane Baia Mare – Paul Pece. Nu au lipsit nici primari din cele doua zone implicate in proiect.
Potrivit primarului Cristian Anghel, scopul acestui parteneriat este cuantificarea tuturor beneficiilor pe care le ofera o asociatie metropolitana. “Obiectivul acestei investitii este dezvoltarea policentrica, concept nou raspandit in Europa. Lasand la o parte conceptele de dezvoltare durabila sau comunitati sanatoase, este evident ca amplificand o asemenea structura, oferim exemple pozitive de astfel de regiuni in comunitatea europeana, in ceea ce priveste mai multe aspecte, precum: forta de munca sau serviciile oferite”, a mentionat Cristian Anghel.
Primarul a adaugat faptul ca Zona Metropolitana presupune un spatiu de aproximativ 30 de kilometri in jurul centrului urban. “Dorim sa dezvoltam proiecte si activitati care sa genereze beneficii tuturor”, a adaugat Anghel.
Partenerii din Targu Mures si-au aratat disponibilitatea unei colaborari cu autoritatile din Baia Mare. “Asociatia Metropolitana Targu Mures functioneaza din 2006 si s-a format la initiativa Consiliului Judetean. Am fost, alaturi de dumneavoastra, cei din Baia Mare si de cei din Brasov, printre primele municipii care au realizat o astfel de asociatie”, a declarat Maria Vajda, directorul executiv al Zonei Metropolitane Targu Mures.
In ceea ce priveste Zona Metropolitana Baia Mare, a fost intocmita deja documentarea pentru sase proiecte de anvergura: reabilitarea Drumului de Centura al Municipiului, decontaminarea siturilor industriale poluate si crearea unui parc industrial si tehnologic, extinderea sistemului de transport public la nivel metropolitan, reabilitarea sistemului apa-canal si extinderea acestuia, dezvoltarea sistemului informational geografic metropolitan si consolidarea capacitatii administrative la nivel metropolitan.
“Sistemul Urban Baia Mare s-a constituit ca urmare a intelegerii de catre administratiile locale partenere”, a precizat Cristian Anghel.
Sursa: Catalin Tineghe