Astăzi, 25 noiembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Încă din anul 1991, a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului(adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).
În acest context, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va organiza o serie de evenimente/activități menite să sensibilizeze comunitatea cu privire la implicațiile acestui fenomen asupra femeilor.
Specialiști din cadrul Complexului de Servicii pentru Victimele Violenței Domestice – Locuința Protejată VENUS au marcat Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor prin organizarea unei mese rotunde de discuții cu beneficiarele incluse în Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”. Scopul principal al întâlnirii a fost de a crește nivelul de conștientizare a puterii personale în schimbarea atitudinii în fața fenomenului violenței domestice și crearea unui mediu care să ofere siguranță, grijă de sine și iubire, efecte pozitive atât asupra femeii, cât și a persoanelor din jurul ei.
Agenda evenimentelor care se vor derula în județul Maramureș până în data de 10 decembrie mai include o întâlnire de lucru online intitulată „Dreptul de a trăi fără violență”, temele principale care urmează să fie dezbătute de specialiști în domeniu fiind situația victimelor violenței domestice în contextul pandemiei COVID-19 și accesarea serviciilor din cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”. Totodată, activitățile de informare și consiliere cu beneficiarele din locuința protejată vor continua, în această perioadă urmând să se desfășoare și o întâlnire de lucru online cu reprezentanți ai primăriilor din județul Maramureș și să fie distribuite în spațiul public pliante cu mesaje de sensibilizare.
Violența domestică este cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului. DGASPC Maramureș vine în sprijinul victimelor violenței domestice și oferă servicii gratuite de consiliere psihologică și vocațională, grup de suport și o locuință sigură, departe de agresor. Locuința protejată VENUS este un loc sigur, unde victimele violenței domestice pot trăi fără teama de a fi abuzate. Scopul activităților pe care specialiștii noștri le desfășoară este ca fiecare victimă a violenței domestice să devină puternică, încrezătoare în forțele proprii și pregătită pentru a duce o viață independentă fără violență.